РЕФОРМЕ: ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА ПО МЕРИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

JAVNA PREDUZEĆAСветска банка и ММФ траже од нове Владе Србије да се најкасније за девет месеци крене у трансформацију јавних предузећа. Од 1990. године јавна предузећа су партијске фирме велике моћи и утицаја и системи за додатно финансирање партија на власти. Управо у јавним предузећима је велики степен јавне и друштвене корупције и бујања партократије кроз руководеће позиције партија. Тако на пример у „Железницама Србије“ је запослено око 18.000 радника, међу којима и 36 директора који имају просечну плату око 130.000 динара. Просек зарада извршних директора је био 144.755 динара, директора дирекција 136.626 динара, помоћника генералног директора 127.874 динара и директора сектора 110.487 динара. Железнице располажу имовином вредном више стотина милиона евра.

Истовремено, Јавно предузеће „Пошта Србије“ има запослено 15.500 људи, од чега су 94 директора са просечном платом од 120.000 динар. Укупан број запослених је затечено стање које одговара организацији и систематизацији послова у том предузећу (2004. година), а број директора – 94. Ситуација ништа није боља ни у „Путевима Србије“, које запошљава 1.336 радника, извршни директори имају просечну плату од 141.000 динара. „Путеви Србије“ имају укупно девет директора: вршиоца дужности директора предузећа, помоћника директора и седам извршних директора. У том предузећу кажу да у овом тренутку нема планова о реорганизацији. Србија располаже путном мрежом државних путева првог и другог реда, чија се вредност процењује на 13 милијарди долара. Путну мрежу Србије, у дужини од 40.845 километара чине: 5.525 километара државних путева првог реда, 11.540 километара државних путева другог реда и 23.780 километара локалних путева.

Најсложенији систем и највећа компанија је ЕПС која има у свом саставу 13 привредних друштава. Свако од њих у својим редовима има портпароле. И то не само једног радника, већ читаву службу, која броји по пет-шест запослених. Њихов број, према неким подацима је укупно – 70. У привредним друштвима ради 60 портпарола, а у матици – њих десетак. Поједине ћерке фирме ЕПС ангажују и пи-ар агенције, чије услуге, консалтинг и медијска промоција нису јефтине. Због нерационалног пословања годишње се у ЕПС губи око 36 милиона евра.

Критиковани „Србијагас“ има велику пи-ар екипу. У том предузећу истичу да имају Службу за односе с јавношћу и маркетинг која функционише као једна организациона јединица. У тој служби је поред њеног руководиоца ангажовано укупно 24 запослених, од којих је деветоро распоређено на пословима односа с јавношћу, деветоро у маркетингу и шесторо на пословима дизајна. Служба за односе с јавношћу и маркетинг функционише у четири радне јединице, и то у Новом Саду, Београду, Зрењанину и Панчеву те је тако распоређен укупан број запослених. Од ангажованих спољних сарадника, „Србијагас“ користи само услуге агенције за клипинг. Новој влади Александра Вучића предстоји велики напор да се ослободи „партијских феуда” против којих је Вучић, пре свега у јавним предузећима која „гутају” стотине милиона евра на дирекоторе, пи-ар службе и друге менаџерске услуге. Потребна је савремена организација рада и менаџмент по искуствима јавних компанија у ЕУ.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: