НОВА ВЛАДА СРБИЈЕ: НЕМАЧКИ РЕЦЕПТ

VLADA REPUBLIKE SRBIJEЕминентна немачка медијска кућа „Дојче веле“ у вези са формирањем будућег кабинета Александра Вучића пише да ће будући мандатар настојати да направи владу која ће да функционише као фудбалски клуб Бајерн. Нова влада ће по Вучићевом рецепту функционисати као тим, а министарства више неће бити партијски феуди. Из ове формулације јасно се види намера лидера СНС да формира експертско-функционалну владу са високим степеном ефикасности и личне одговорности.

Ако заиста буде тако како планира Александар Вучић, онда ће нова Влада Србије бити „скројена“ по немачком фудбалском рецепту, што подразумева добру уиграност-стручност,тимски рад – ефикасност и личну одговорност и мотивисаност свих чланова новог премијеровог кабинета. Прецизније дефинисано, Александар Вучић може да направи калсичну политичку владу, али и експертску или мешовито политичко-експертску владу, у зависности ко ће му бити коалициони партнер. Уколико буде ишао на мањи број коалционих партнера, сем своје коалиције око СНС , јасно је да ће дати предност експертима који нису чланови странака. Ту треба водити рачуна о моралним и радним вредностима тзв. „експерата“, како домаћих, тако и оних који су дошли из иностранства.

Међутим најважнији критеријум, поред стручности треба да буде национална и патриотска свест да министри неће радити за своју партију по дефиницији, за интересне лобије или стране интересе, већ за Србију и њене грађане. Владе Србије почев од 2000. године до данас имале су експерте који су радили у ММФ, Светској банци и другим међународним телима, али су се показали као неефикасни, јер су радили по диктату странаца. Србија је имала и министре који су радили за интересе својих партија и тајкуна и то се показало као тежак промашај са великим последицама по економију и живот грађана. Србија је имала и нестраначке личности које су биле мотивисане вишим личним интересима, па су напуштали владу, политику и Србију.

Будући премијер Србије Александар Вучић налази се пред тешком одлуком да направи тим стручних и морално јаких појединаца који нису или неће штетити интересима Србије и њеном буџету, као што је то било до недавно. У исто време нова влада треба да има и политичку снагу како из СНС, тако и из других партија, јер свака странка у влади тежи ширењу свог утицаја. Уколико влада не буде имала довољно политичке снаге и странке почну да доминирају, постоји бојазан да то може да доведе до политичке и кадровске поларизације унутар странака на власти.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: