ЕВРОИНТЕГРАЦИЈА: СРБИЈА НА ДУГОМ „ПОСМАТРАЊУ“

EVROINTEGRACIJAНови парламент Србије биће сто одсто проевропски. Таква ће бити и Влада Србије под руководством лидера СНС Александра Вучића. Еврокспетици, попут, ДСС, СРС, „Двери“ нису ушли у Парламент Србије. Дакле, новој Влада Србије неће имати ко да се супродстави у вези са спровођењем закона који су предуслов за добијање статуса у ЕУ. Политички гледано, Србија је до 2008. године имала обрнуту ситуацију где је 60 до70 одсто парламента било критично или против уласка Србије у ЕУ, а данас шест година касније, у парламенту нема опозиције која би заступала политичке ставо супретне оним које заступа власт.

Као што је до 2008. године СРС била најјача евроскептична странка, тако је данас СНС најјача еврореалистичка странка у Србији. СПС који је некада до 2008. године био умерена европска партија, сада постаје јака партија левог центра проевропске политике. Са политичке сцене су отишле и две еврофанатичне партије, попут ЛДП-а Чедомира Јовановића и УРС-а Млађена Динкића. Истраживања јавног мњења током претходних шест година указала су да је био повећан степен критичности грађана према ЕУ.

Данашња истраживања показују, да би већина грађана Србије на референдуму била за чланство у ЕУ. По изстаживању које је за агенцију Бета спровео „Ипсос стратеџик маркетинг“, сваки пети грађанин, односно 21 одсто, сматра да Србија никад неће ући у ЕУ, 35 одсто сматра да ће ући до 2020. године, а 19 одсто да ће постати чланица након 2020. године. Овде се уочава велика разлика између оних који подржавају приступање ЕУ, од којих 8 одсто сматра да Србија неће приступити ЕУ и оних који би гласали против приступања, међу којима 44 одсто мисли да Србија неће приступити Унији.

Истраживачи уочавају бојазан и страх скоро три четвртине грађана (73 одсто) који сматрају да ће се Србија током приступних преговора суочити са већим изазовима од других земаља региона које су приступиле ЕУ, док 18 одсто сматра да је чека исти третман, а девет одсто не зна. Највећи број грађана, отприлике сваки трећи, сагласан је да је Косово веома значајан услов за улазак Србије у ЕУ, док су сви остали испод 10 одсто. Из било ког угла посматрано, Србија ће бити на дугом и систематском посматрању од стране ЕУ. Ако је за утеху, на путу ка ЕУ можда ће бити Босни и Херцеговини, Косову и Македонији.

Томислав Kресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: