ПОЛИТИЧКИ ВИРУС: МАНГУПИ У НАШИМ РЕДОВИМА

KORUPCIJAПолитичка искуства свих досадашњих влада показују да су тзв. „мангупи у њиховим редовима“ утицали на пад популарности лидера, на ширењу унутрашње корупције, на политичку ароганцију и самовољу у вршењу власти и јак политички притисак на судске и државне органе. Добар пример такве политике је био СПС до 2000. године, али и ДС до недавно, када су се читаве политичке мреже странака утапале у политичку корупцију извлачећи капитал на основу „унутрашње“ пљачке.

Владајућа СНС под вођством Александра Вучића мора да буде опрезна пред великом одговорношћу коју има пред јавношћу, нарочито пред онима који нису изашли на изборе, а чине половину од укупног бирачког тела. Још је Лењин као „отац” Октобарске револуције говорио да ће партији доћи главе „мангупи у нашим редовима“. Британски историчар Лорд Актон је у 19. веку рекао да „Свака власт квари – апсолутна власт квари апсолутно“. Ако се осврнемо на сва ова упозорења и праксу, досадашња владајућа партија у Србији се заиста налази пред великим изазовима.

У јавности је све више написа да је велики притисак струја унутар СНС да ова странка из својих редова промовише што више министара. По неким проценама ради се о стотинама нижих функционера који су се незванично кандидовали за неки од ресора у Немањиној 11. Вучић је намерен да у новој влади укине политичку „феудализацију“ која је одликовала претходне кабинете. То значи да странке неће више имати монопол на поједине ресоре уколико је министар из њихових редова. Пошто ће две трћине министара бити из коалиције СНС, јасно је да ће следити упутства лидера СНС и будућег премијера Алексансра Вучића. Познато је да уз јаке лидере на власти увек иду они који себе представљају као „емисаре”, блиске сараднике или „апостоле“ свог политичког предводника.

Распоред моћи СНС одразиће се по „дубини” власти не само у министарствима, него и у јавним предузећима, владиним агенцијама и комплетној државној управи. Подаци говоре да у 570 јавних предузећа широм Србије директорује по партијским упутствима око 6200 људи као кадровкса база владајућих странака. Управо ова олигахија на влласти која досеже више од 30.000 људи у власти по партијском ључу озбљна је проба за Вучићеву влладу и СНС. Највећа борба лидера СНС са којом је добио изборе је борба против криминала и корупције. Уколико Вучић као премијер не буде водио оштру борбу против „унутрашњих мангупа” и лоше кадровске политике читава мрежа каријериста и високо амбициозних, а нестручних или морално сумњивих партијских „војника” могу бити база за урушавање снаге и ауторитета популарног премијера.

Тај сценарио су доживели сви лидери странака на власти, почев од Слободана Милошевића, па све до Бориса Тадића. Јер свуда је иста политичка матрица за партијску корупцију. Зато није ни чудо што грађани жуде за национално одговорном владом. Сходно томе, и председник Србије Томислав Николић који ће дати мандат лидеру СНС Александру Вучићу за састав нове владе каже да будућа Влада Србије неће бити ни проруска, ни проевропска, већ просрпска. Значи јака национална енергија, патриотизам и одговоран рад. Брзо ће се видети да ли је то тако или је вирус партијске корупције неуништив.

Томислав Кресовић.

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: