КО ЋЕ СВЕ У ВЛАДУ: ТЕБЕ ВОЛИМ – ТЕБЕ НЕ ВОЛИМ!

IZBORПолитичка сцена у Србији је, као било где у свету, изузетно динамична и противречна. Због дневнополитичких интереса актери су беспринципијелни и често подложни „трулим“ компромисима. А тамо где је основно правило да нема правила, права је уметност да политички аналитичари предвиде какав ће бити наредни потез политичких актера. Једини могући пут да се достигне објективност и што већа независност у политичким анализама јесте ослањање на истраживања јавног мњења и нешто што би могли назвати политички мониторинг, односно континуирано праћење политичких процеса.

Када је после 13 месеци од формирања кабинета бившег премијера Ивице Дачића направљена реконструкција владе, већина политичких аналитичара је узрок за тако крупан корак пронашла у „политичком одстрелу“ тадашњег министра Млађана Динкића. Међутим, било је оних „неверних Тома“ који су узроке за реконструкцију владе тражили у покушају СНС да смањи политичку моћ лидера СПС и премијера Ивице Дачића. И док се први потпредседник Владе Србије Александар Вучић одрекао функције министра одбране, премијер Ивица Дачић је безобзирно задржао функцију министра унутрашњих послова. Није се чекало дуго и расписани су превремени парламентарни избори.

Сада је ситуација на политичкој сцени  другачија.  Према сазнањима „Блица“, СНС би најрадије правио владу без СПС и као пожељнијег партнера виде НДС. Чињеница је да Тадићеве демократе, али и коалициони партнер ЛСВ Ненада Чанка неће у владу ако је у њој СПС. Дакле, ако буде морао да вага између СПС и НДС, будући премијер Александар Вучић ће се пре одлучити за НДС, и то првенствено због знања и капацитета који са собом доноси Миодраг Ракић, најближи Тадићев сарадник. Истини на вољу, захваљујући  убедљивој победи на изборима Српска напредна странка је у позицији да може лагодно да бира потенцијалне политичке савезнике што знатно олакшава политичким аналитичарима да пруже објективан увид у формирање Владе Србије.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: