ПОСТИЗБОРНА АНАЛИЗА: АНАТОМИЈА ПАРЛАМЕНТА

PARLAMENT SRBIJEПосле парламентарних избора 16. марта воља бирачког тела је да у посланичким клупама седе представници СНС и њене коалиције, затим коалиција око СПС, коалициони блок на челу са Новом демократском странком усамљени и ослабљени ДС, као и странке националних мањина. Политичком аритметиком долазимо до резултата да се у Србији политичка сцена „корак по корак“ дефинише у два до три политичка блока.

На сцени је апсолутно моћна коалиција око СНС која чини десни центар – Нова Србија и СПО, као и странка левог центра СДПС. Дакле, већ у водећој коалицији постоје партије левог и десног центра. На политичкој сцени је и коалиција око СПС-ПУПС и ЈС која опет чини водећу партију левог центра окупљену око СПС-а. Прати је левичарска партија ПУПС малог домета и партија десног центра као што је Јединствена Србија. И ова коалиција је већински политичка левица социјалистичког и социјалдемократског карактера. Нова демократска странка је у изборну трку ушла удружена са ЛСВ Ненада Чанка и „Заједно за Србију“ Душана Петровића. На политичкој сцени Србије су присутне и мањинске партије Бошњака, Мађара и Албанаца.

Из изнетог се види да је већа идеолошка снага партија десног центра у односу на леви центар, што ће одређивати и начин вођења државне политике и реформских захвата са јачањем улоге државе, приватне својине и страних инвестиција. Социјална држава је више заступљена у левичарским политичким партијама.  Нова влада предвођена Александром Вучићем биће комбинација евроспких народњака-конзервативне политике са јачањем приватне својине и капитала као и страних инвестиција и политичке левице која ће формално заступати интересе радника и социјалних категорија друштва. Нова влада биће вођена кроз јачину политичких пројеката и идеја СНС и мешаних облика левог центра других странака које ће бити део владајуће коалиције. Битна је компонента нове владајуће већине да што више уважи сугестије парламентарне опозиције која је тренутно слаба као никада до сада, посебно што су донедавно присутне партије у парламенту сада ван посланичких клупа, те им једино преостаје да се ванпарламентарно организују у критици власти.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: