ГЕОПОЛИТИКА: ОД КОСОВСКЕ ВОЈСКЕ ДО ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ

VOJSKA KOSOVAУ сенци несвакидашњег малтретирања политичког опонента, српског политичара Оливера Ивановића, на Косову и Метохији под окриљем западних сила формира се косовска армија под командом генерала и некадашњег премијера тзв. приштинске власти Агима Чекуа.  По резолуцији 1244 СБ УН Косово нема војску него формацију против елеметрних непогода. Војска је атрибут државе, а не локалне самоуправе.

Уколико Косово формира војску, по аутоматизму почиње да представља претњу у региону. Косово је познато као територија са озбиљном стопом криминала, посебно у домену трговине наркотицима. Пројекат изградње Војске Косова велики је безбедоносни ризик за Србе на Косову и Метохији. То је показатељ да се план стварања „Велике Албаније“ реализује, а прва на удару може да буде БЈР Македонија. Косовска војска је у извесном смислу и ризик за цео Балкан, јер ће се у њеном саставу наћи одабрани ветерани ОВК.

Према најавама из Приштине, нова оружана сила на Балкану, која се ствара уз благослов НАТО, имаће 5.000 активних припадника и 3.000 резервиста. За сада је сигурно да ће располагати само лаким пешадијским наоружањем које су до сада користиле Косовске безбедносне снаге. Реч је о пушкама различитих произвођача добијених у аманет од ОВК. Војни арсенал је у међувремену ојачан и једним контингентом пушака М16 америчке производње и аутоматима „Хеклер и Кох“. Трансформација косовских снага безбедности у гарду, према мишљењу стручњака за безбедност, само ће додатно да затегне балкански безбедносни чвор.

Формирање Војске Косова биће тема разговора између Србије и Европске уније. Поред тога, званични Београд тражи хитно заседање Савета безбедности УН. Међународне снаге у покрајини нису статусно неутралне и чине све да Србију истисну са КиМ, чему је допринело и потписивање Бриселског споразума. О писању медија следећи корак обухвата уставне промене којима ће бити регулисани мандат и задаци оружаних снага. У другој фази очекује се подизање капацитета командовања и снабдевање наоружањем и војном опремом. У трећем циклусу биће завршено комплетирање опреме и обука људства. Војска Косова имаће почетни буџет од 65 милиона евра. Све ове радње се тихо, али етапно дешавају у време предизборне активности у Србији и у сенци Руско-Украјинског конфликта и односа ЕУ и САД према том конфликту.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: