ПРЕДИЗБОРНА АНАЛИЗА: КОСОВО У ЗАПЕЋКУ

Карикатура Душана Петричића

Карикатура Душана Петричића

Косово и Метохија је као тема била заступљена само са 3,20 одсто у предизборним емисијама. Ово је однос свих изборних листа партија, коалиција и лидера према Косову и Метохији као државно-националном питању. Социјална кампања са много обећања и мало реалних адута за скорију  бољу економску позицију грађана била је тежиште у медијском наступу странака. Косово је испало из државне стратегије. Приказано је јавности у оквиру политике „свршеног чина“. Као да мало тога зависи од Србије. Политички гледано Срби на Косову и Метохији нису добили суштинску подршку партија у изборној кампањи, већ су остали на политичкој, односно изборној маргини.

У изборној кампањи странака није било много речи ни о позицији државе у региону, није се говорило ни о односу према Републици Српској, нити о спољној политици Србије, ни о судском процесу Хрватске и Србије пред Међународним судом правде. Изборна кампања била је и без јасног дефинисања или принципијелног односа Србије према глобалној кризи Русије и Украјине. Чињеница је да Србија са обе државе има добре односе, али са Русијом и стратешке везе. Све то говори да је социјална реторика постала „алфа и омега“ политике са реално малим могућностима у кратком року, не мањим од две до три године. Борба против криминала и корупције прати социјалну тематику, али не и борба против унутрашње корупције саме власти, односно партија у власти које су и саме извор слабљења државе.

Телевизије са националном фреквенцијом, било приватне или државне, као да су се утркивале у презентовању лидера и програма водећих партија. Количина приказане политичке пропаганде ваљда треба да делује на одлуку грађана да гласају за те листе.  Све ТВ станице са националном фреквенцијом су се на неки начин одредиле према политичким партијама, што на неки начин говори да су медији дефинисали своје интересе у изборној кампањи. Као да је постојао неки прећутан договор између ТВ станица. Док су једне фаворизовале партије на власти, друге су држале страну опозицији. Зашто је то тако остаје за сада нејасно, али је било очигледно.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: