БОЉИ ЖИВОТ: ОДГОВОРНОСТ ИСПРЕД БОГАТСТВА

BOGATAŠЗванични подаци показују да Србија има најмање сто појединаца са капиталом и имовином  већом  од  22 милиона евра. Укупни иметак најимућнијих у Србији износи више од 12 милијарди долара. Нема сумње да Србији треба што више богатих, али под условом да је све мање сиромашних људи. Идеално друштво је ако постоји шанса за богаћење и зараду, али за непрестано подизање животног стандарда у свим друштвеним слојевима, са што мање незапослених. Богати треба да покажу одговорност према држави преко пореске политике и обрта капитала.

У Србији  је „богаташ“ свако ко поседује иметак „тежи“ од 35 милиона динара. Порезници сматрају да таквих богаташа има бар 2.000, али пријавило се тек њих 500. Стварност је много другачија. Богаташи прикривају капитал на различите начине. Сакривају свој капитал уз помоћ политичког утицаја или у разним пословима са страним компанијама које су нека врста перионица новца. Нема јасних података колико има богатих преко милион евра. Реални подаци милионера би били бар три до пет пута већи него што су објављени. Држава треба да подстиче богатство народа и појединца уз отворену економију и јак порески систем. Србија је у великом раскораку и прерасподели богатсва и моћи малог броја грађана који не чине више од два до три одсто популације. Они чине врх пирамиде утицаја и моћи. Овај врх моћи прати подршка још 10-так процената имућних, тако да Србија са 12 до 13 одсто платежно веома стабилних чини „базу“ финансијске „снаге“ Србије. Осталих 85 одсто чини разорена „средња класа“ и осиромашена „радничка класа“.

Данас у Србији готово да је ишчезла „радничка класа“, а ништа боље није прошао ни „средњи слој“. Постоје тајкуни, богаташи, зеленаши, мафијаши, олигарси и сиромаси. Сведоци смо бујања мале, али моћне олигархије и велике популације осиромашених који живе са примањима од 200 до 500 евра месечно. Карактер досадашње политике у Србији је био бирачко тело које чине сиромашни грађани и финансијска подршка богатих. Такво стање у друштву је неодрживо. Богати би требало да буду „мотор“ развоја у солидарном односу са државом, преко пореске и социјалне политике. Нису сви богати у Србији тајкуни чији капитал завршава у оф-шор компанијама. Има и оних који негују дух народног капитализма и одговоран однос према држави  и запосленима.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: