ВИЗИЈА И МИСИЈА: ПРУЖИМО РУКУ ДИЈАСПОРИ

ODLIV MOZGOVAУ финишу предизборне кампање лидер ДС Драган Ђилас не посустаје. Грађани би могли да помисле да су стари Латини били у праву када су рекли да „нада последња умире“, када виде Ђиласа колико се у кампањи труди да буде допадљив гласачима и поред очигледног осипања чланова странке. Поред тога што је доказао да уз помоћ менталне гимнастике уме да буде „контраш“ баш у свему ономе што је лидер СНС Александар Вучић изнео у кампањи своје странке, Ђилас је отишао корак даље. Наиме, у монтираном (супротно од спонтаног, прим.аут.) разговору са младима у Београду, од њих је затражио да не личе на старије, већ да буду храбри, креативни, да не прихватају компромисе, али и да не одлазе из земље, јер је одлазак мозгова погубан за Србију.

Наравно да није похвално када велики број младих људи после завршених високих школа своју срећу потражи у туђини. Не треба бити геније, па схватити да нико од доброг не бежи. За сада остаје необјашњиво зашто Ђилас од младих тражи да не личе на старије. Па на кога ће да личе, ако не на старије из свог окружења, на своје родитеље, на своје наставнике? Неће ваљда да личе на Марсовце или, не дај боже, на њега! Али, хајде да покушамо да образложимо зашо Ђиласу мањка политичке визије када говори о „одливу мозгова“.

У мору текстова који су преплавили Интернет пронашли смо блог „Гастарбајтер  – муке и поуке из дијаспоре, посао, путописи и живот у иностранству“. Не знамо која га је мука натерала да пише о „одливу мозгова“, али један наш земљак је оставио овај електронски запис: „И ја сам један од тих ‘мозгова’ што се ‘одлио’. Неко време већ покушавам да схватим зашто се о одливу мозгова негативно говори и пише. Ја мислим да је ‘одлив мозгова’ добар за Србију. Ево пар разлога: Емигранти су највећи инвеститори у Србију. Толико се пара годишње слије од емиграције у Србију да се ти наводно огромни новци што су уложени у наше образовање вишеструко врате у земљу. Други проблем је што је држава неспособна да привуче те паре на мало бољи начин кроз инвестиције које би донеле радна места, а не донације које оду на потрошњу и на крају се добрим делом одлију из земље. Друго, емигрирањем се смањује притисак на домаће тржиште рада. Што више људи оде из земље, више ће бити радних места за оне који остају. Да стотине хиљада радно способних нису емигрирале из Србије у последњих 20 година, сада би незапосленост била не 20 одсто, него 30 или 40 одсто. Треће, емигранти су амбасадори своје земље. Велика већина нас који смо емигрирали се увек искрено труди да о својој земљи лепо говори и представи је својим понашањем у најбољем светлу. Осим тога, врло често због бољих услова живота многи емигранти постану признати и афирмисани у својој области управо тек у иностранству, а тиме најбољи начин афирмишу своју земљу. Четврто, емигранти су „просветитељи“ свог народа. Емигранти путују кући, а родбина им долази у узвратне посете. Мешају се културе, проширују се видици, људи схватају како неки други људи живе, мењају се назори, размењују се утисци. Утисак да је овде лоше, а тамо добро и обрнуто се релативизира. Народ долази у контакт са другим културама и на тај начин се боље интегрише у међународну заједницу…“.

Избори се ближе и политичари се труде да поруке које упућују бирачима буду, пре свега, свима лако схватљиве. За разлику од Ђиласа који се са закашњењем сетио младих који су отишли „трбухом за крухом“ у бели свет, његов политички опонент, лидер СНС Александар Вучић поручује да ће изградити систем попут оног у Аустрији или Немачкој. Очигледно је да наши људи који живе и раде у иностранству представљају прави „рудник злата“.  Дакле, „одливу мозгова“ треба приступити конструктивније. Потребно је привући домаће инвеститоре који су свој капитал стекли у иностранству, одржавати боље везе са емиграцијом и никако не дозволити да се „одливени мозгови“ утопе у нову средину која се на крају може завршити и одрицањем од држављанства.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: