ПРИВРЕДНА РЕАЛНОСТ: МИНИМАЛАЦ ЧУВА ПОСАО

minimalacВеровали или не, али заиста нико не зна колико грађана живи од минималца и како им то полази за руком. Ту врсту евиденције не воде у Министарству рада, нити у Министарству финансија. Процене су да је у питању до 500 хиљада људи који на месечном нивоу добију гарантовани износ зараде у вредности око 20 хиљада динара. Дакле, запослени који живе од минималца сва поскупљења животних намерница, режијских трошкова и других намета већ две године намирују са истом свотом новца. Тако ће бити и на даље, јер је Влада Србије недавно одлучила да се износ не мења.

Минималац је у Србији последњи пут коригован у априлу 2012. године. Тада се указао зрачак наде да се ипак нешто помера на боље, јер је цена рада по сату са 102 динара повећана на садашњих 115 динара. Без обзира што је дошло до повећања личног дохотка, радници који примају у Србији (по)остали су најмање плаћени у региону. На питање може ли се са тим новцем преживети од првог до првог, један наш суграђанин одговара: „Не може. Са минималцем је могуће изгурати петнаестак дана. Журим, морам да уплатим лото“.

Избори јесу политички повољан моменат за синдикате да лобирају подизање минималне наднице. На први поглед, њихови захтеви могу се учинити оправданим. Међутим, грађани углавном не схватају да повећање минималне наднице утиче на тржиште рада. Повећање трошкова рада порезима и регулацијом, увек и свуда утиче на раст незапослености, и то у кратком року. У ситуацији када готово све политичке партије обећавају да ће смањити незапосленост, поготово незапосленост младих људи, није прави тренутак да се подиже минималац и трошкови пореза и доприноса који се плаћају. Дакле, боље је да шнала на каишу остане провучена кроз исти отвор као до сада, него да га стежемо.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: