СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ: СИНДИКАТИ ВЛАДАЈУ СРБИЈОМ

SINDIKATIСиндикати у Србији дуго не штите запослене, нити прате кретања у синдикалном прокрету ЕУ, већ раде за интересе синидикалне олигархије која је или у тесној вези са политичким естаблишментом или у дослуху са моћним тајкунима. Није ни чудо што је председник СССС Љубисав Орбовић више утрошио свог времена у комуникацији са кљубом „Привредник” него са малим и средњим предузетницима, занатлијама, раднцима у приватизованим компанијама.

Синдикати већ дуго стоје иза политичких интереса дозвољавајући да понижени радници себи секу прсте и сакате се, док олигархије синдикалаца примају више од 15.000 динара. Синдикати нису присутни ни код колективних уговора, процеса приватизације, нити као озбиљни корективни фактор према држави као послодавцу или моћној приватној компанији која запошљава на стотине људи са минималним социјалним правима.

Да синдикати слабо раде, да су поткупљиви уз корупцију показује и чињеница да у Србији има око 20.000 разних синдиката и да се синдикалне вође највише активирају у моћним јавним предузећима где има пара или се ради о економским монополима са захтевима који указују на корпоративну синдикалну корупцију .Синдикати, попут, СССС, АСНС,  „Независност”, ослањају се на политичке факторе. У последњих 20 година пракса је показала да је СССС ближи СПС, док су АСНС ближи неким партијама либералне опције, попут, ЛДП, а синдикати „Независност” су негде између.

Подаци говоре да Орбовићев СССС, према катастру, има 102 уписане непокретности само у нашој земљи, са најмање 60.000 квадрата. Наиме, у катастру је заведено и мноштво некретнина које се воде на локалне синдикате, а чија квадратура уопште није забележена. Према неким проценама, само у центру Београда синдикат има око 13.500 квадрата ексклузивног пословног простора. Ако би пошли од процене да је цена по квадарту пословног простора 1000 евра, у некретнинама је око 60 милиона евра. Ако се и пола пословног простора укњиженог у СССС издаје, онда је то око 400 милиона евра годишње, што је моћна компанија са утицајем.

Онда није ни чудо што синдикални руководиоци делују као тајкуни који живе од некретнина и чланарина, разних дотација и подршке крупног капитала, али и разних подмићивања и корупције од стране сличних партија на власти. Србија има све мање радника и запослених, а све више синдиката и њихових вођа са платама и до 10 пута већим него што су просечна радничка примања. Србија данас има више тајкунских него радничних синдиката.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: