ОЧЕКИВАНИ РЕЗУЛТАТ ИЗБОРА: ТРАСИРАЊЕ БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ

IZBORIФункционери Српске напредне странке очекују више него повољан изборни исход. Доказ је изјава председника парламента и потпредседника СНС Небојше Стефановића: „Нити смо се са неким договарали, нити смо некоме обећали, нити постоји ико коме је гарантовано учешће у Влади након избора“. Извесно је да ће СНС због најављених реформских потеза тражити ширу парламентарну подршку која не подразумева и проширење владине структуре. СНС је најпожељнија политичка понуда у Србији са подршком Немачке, најјаче државе ЕУ и треба очекивати да ће СНС „вагати” које партије и политичке вође могу да буду подршка тежини реформи у Србији. Извесно је да ће СНС имати изнад 35 одсто бирачког тела и да нема већих отпора да СНС преузме одговрнст у вођењу Србије.

СНС је пожељна и за бирачко тело, али и за „међународни фактор“, пре свега због начина спровођења економских реформи, односно сарадње са Међународним монетарним фондом, борбе против корупције и организованог криминала и стабилности на Балкану. Све је извесније да ће СНС морати да преузме одговорност од СПС-а у руковођењу МУП-а због динамике борбе против организованог криминала. СНС је у досадшањој влади показала намеру да реформише државне институције, али да није било довољно сагласности за „дубину” промена .

Медији сагледавају да је СНС против монополизације политичких утицаја на кључним позицијама државне власти и спречавања злоупотреба политике у личну корист. Управо ова политичка димензија је део политичког успеха и рејтинга лидера СНС Александра Вучића. После избора, СНС ће вероватно бити у прилици да сагледа и утицај партија националних мањина и њихову заступљеност у влади ради стабилности Србије, пре свега у Војводини и Рашкој области.

Дубина политичких реформи захтеваће постојање стабилне и јаке владе, али и јаче и одговорније опозиције како би се спречило преливање социјалних и политичких немира који су реално присутни како у Србији, тако и на Балкану. Велика је енигма односа политичких група око Бориса Тадића који по медијским написима има потребу сарадње са СНС у вођењу међународне политике. Пред политичком странком која добије поверење грађана су тешке одлуке у вођењу Србије. Биће веома деликатно да се формира стабилна влада која ће уравнотежити политичку сцену и створити услове да се са што мање конфликтности реализују болне и тешке реформе које ће трасирати будућност Србије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: