ДЕФЛАЦИЈА МИШЉЕЊА: СТОП КОРУПЦИЈИ!

STOP KORUPCIJIСистемска болест савременог доба је корупција и мито. Подаци говоре да ЕУ годишње на корупцији губи 120 милијарди евра, а наша земља око 600 милиона евра. Коруптивност у масовном облику је пре свега резултат општег сиромаштва и моћи јавне управе, односно бирократије над грађанином и његовим правима. Што је друштво сиромашније и нестабилније, што је политичка сфера израженија у односну на законодавство, расте корупција као системска болест. Најчешћи облици корупције су у оним сферама живота од који грађанин зависи.

Грађанин плаћа и подмићује тамо где мора да „моли” за решавање својих проблема. Према подацима „Транспарентности“ за прошлу годину, наши грађани су признали да су најчешће мито давали за некретнине (26 одсто), затим здравству (21 одсто), правосуђу (18 одсто), полицији (16 одсто) и образовању (15 одсто). Ови подаци битно се разликују од података од пре три године, када је у школству завршило 4,1 одсто новца од корупције, правосуђу 13,2 одсто, здравству 12,7 одсто, полицији 14,8, некретнинама 6,5… Сви проценти су у драматичном порасту за само три године. Општа друштвена криза отвара и кризу моралних вредности где доминира практичност по принципу „снађи се“ или  подмити да би могао да преживиш. Корупција је један од темељних проблема Србије на путу ка ЕУ што се најбоље види из захтева да се „уреде“ јавне службе, пре свега правосуђе.

Корупција је посебно изражена у временима економске кризе са инфлаторним кретањима, политичком кризом и порцесима дефлације која данас влада Европском унијом, али и Србијом. Дефлација је супротно од инфлације тј. пораст вредности новца. Смањење новчаних средстава у оптицају са наменом изазивања повишене куповне моћи новца и снижења цена. Званични подаци надлежних министарстава у Србији показују да су цене производа и услуга у Србији у прошлој години забележиле најмањи раст откако се по европској методологији мери инфлација у нашој земљи. Укупан раст цена у 2013. износио је 2,2 одсто. Тако ниска инфлација по оцени стручњака није евидентирана у последњих четрдесетак година, а „рекорд“ је до 2013. држала 2006. година, када је инфлација износила 6,6 одсто. Када је економија у дефлацији или у рецесионим таласима јача корупција која има утемељење и у структурама власти, пре свега локалне, а онда и државних органа. Корупција се не искорењује, она се привремено побеђује стабилношћу државе и економије и поштовањем „духа закона” и минимумом друштвеног морала.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: