ПРЕДИЗБОРНИ САВЕТИ: ОБЕЋАЊА БЕЗ ПОКРИЋА

ŠIBICARENJEВреме је предизборне кампање за превремене парламентарне изборе и изборе у Београду. Партије и њихови представници боре се за бирачку наклоност, користећи се разноврсном политичком пропагандом стварају или увећавају, односно умањују своје бирачко тело. Изборне кампање су велико борилиште већ познатих људи и странака са својим програмима, које имају своје препознатљиве вође, изграђене стилове понашања и време проведено у власти или опозицији.

Зато је веома важно да грађани Србије до избора 16. марта буду веома опрезни у доношењу одлука. Пре свега, грађани Србије треба да обрате пажњу колико је нека партија или политички вођа био у власти и шта је у свом мандату урадио за грађане Србије. Дужина проведена на позицији лидера странке говори и о техници изборне и политичке манипулације. Зато треба обратити пажњу да ли политичар понавља исту причу као и пре две, четири или више година. Бирачи брзо заборављају шта су им  политичари разноразних странака говорили  2004., 2008. или 2012. године. Други моменат је да грађани погледају у своје новчанике и да дефинишу како живе и шта имају сада у односу на период пре две или шест година и где су „нестали“ њихови реални животи и „снови“ дајући гласове одређеним партијама.

Веома важно је обратити пажњу да ли странке смеју саме са својим програмом пред бираче или су „окићене“ вештачким предизборним коалицијама које треба да повуку често минорне странке и политичаре који касније постају „моћници“ са реалном снагом да једва прескоче изборни цензус. Изборне кампање су по правилу скупе, изискују богат пропагандни систем са мрежом активиста који делују као увежбане политичке машине. Цео процес је по правилу неизоставни део политичких манипулација плаћених из „сивих“ фондова.

Политичке кампање су својеврсни маркетиншки и пропагандно-медијски „ратови“. У њему учествују таблоиди са намером да што више изблате и оцрне противника, да га политички и морално дискредитују. Таблоиди су, у ствари, моћно оружје „Великог брата“ у преобраћању политичке воље и ставова бирача. Они делују као центри за контролу ума и промену воље. Пошто су све политичке партије које учествују у изборној трци познате, треба оцењивати реал-политичке програме који се могу реализовати „сада“ у периоду од две, три или четири године, а не оне које су реалне тек за 10-так година. Бирач је господар свог гласа који неку странку диже, а неку „спушта“ с власти и моћи. Новчаник, радно место, самопослуга, зелена пијаца, јавна управа и институције треба да буду огледало ко ће владати у „име народа“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

One response to “ПРЕДИЗБОРНИ САВЕТИ: ОБЕЋАЊА БЕЗ ПОКРИЋА”

  1. petar djordjeviic says :

    intersantno, ali mu dodje kao neki priručnik za predškolsku uzrast.Ne trebaju nama savitinama saveti već se vin izjasnite i argumentima dokažite čiji je program najracionalniji i najbolji sa stanovišta nacionalnih interesa. Zaboravljate da je ovo, valjda, sajt Bogoljuba koji nije delio savete već je vrca idejama i vizijom.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: