ПОГЛЕД У ОГЛЕДАЛО: ЗАР ОПЕТ БИРАМО ВОЂУ?

VOĐAТамо где има подређених има и надређених, где постоји наредба успостављен је поредак. А поредак управо успоставља вођа. Српска историја памти Немањиће, Хребељановиће, Бранковиће, Карађорђевиће, Обреновиће, памти Броза и Милошевића, Коштуницу и Тадића, све саме харизматске вође које је народ слепо пратио, али поједине од њих и сурово кажњавао. Актуелни превремени избори управо су и расписани да би још један вођа оверио свој легитимитет. Познајући пријемчивост бирача у Србији према „култу вође“ опозициони прваци су се прилично узнемирили да ли ће бити у прилици да се после избора нађу у близини новог вође. Јер како наш народ каже: „Ко је близу ватре, тај се и огреје“.

Социолог Ратко Божовић сматра да Срби воле вођу зато што је код нас присутан ауторитарни менталитет. „Сви иду за вођом, јер је он њихов супер его. Већина Срба се понаша у маниру ‘вежи коња где ти газда каже’. Није нам заправо важна правна држава него где нас вођа води’, каже за „Блиц“ професор Божовић, и додаје: „Где је вођа, ту сви Срби трче. Све док вођа не изгуби тло под ногама. Њему је док влада красно, све док народу не буде јасно. А онда је касно. И то је крај, а Срби онда следе традицију и бирају новог вођу“.

Иначе, реч ауторитет је изведена од латинског глагола аугере који означава увећавање, храњење, гојење. Архетипски, прави ауторитет је онај који доприноси увећавању општег добра. Да би се правила разлика између негативног и позитивног односа, разликују се ауторитарност и ауторитативност. Ауторитарност је нездрав однос према ауторитетима који подразумева некритичко и апсолутно подређивање, слепу покорност и негацију слободе. Ауторитарни менталитет обухвата и особу која је надређена и ону која је подређена, тако да је знак тоталитарног друштва. Са друге стране, ауторитативност је здраво подређивање ауторитету. И надређени и подређени знају да су они само у друштвеним улогама из којих не проистиче да је онај горе бољи од онога доле.

Социјални-психолози кажу да је изградња здравог односа према ауторитетима важна за школу, за посао и живот, за статус активног грађанина цивилног друштва. Управо зато је веома важно да на следећим изборима изаберемо политичку опцију која ће нам понудити ауторитативног, а не ауторитарног премијера. То је једини начин да уместо политичке самовоље добијемо владу која ће прогресивно изграђивати демократске институције.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: