БОГАТА ДРЖАВА СИРОМШНИХ ГРАЂАНА

DIREKCIJA ZA IMOVINUСрбија је власник великог капитала и некретнина. Републичка дирекција за имовину пописала је 500.872 државне непокретности, чија је укупна вредност 646.615.831.519,89 динара или око шест милијарди евра. Када један послодавац има капитал од шест милијади евра и око 70.000 станова отвара се питање управљања државном имовином, начином располагања и коришћења и капиталисањем вредности имовине. Подаци говоре да у регистру Дирекције за имовину, закључно са 30. јануаром ове године, пописано је 17.874 стана, који су највећим делом у власништву Београда, осталих градова, општина и аутономне покрајине. Тако је свега 1.061 стан евидентиран као својина Републике.

„Број станова у државној својини, по подацима из катастра, знатно је већи јер нису сви грађани, који су откупили те некретнине, укњижили право власништва на своје име, тако да се њихови станови у катастру још воде као државни“, наводи директор Дирекције за имовину Јован Воркапић. Поставља се питање где су све те некретнине, ко их је и под којим условима приватизовао? Само ПИО фонд Србије располаже са стотинама милиона евра некретнина. Ко и како управља и газдује имовином ПИО фонда?

Са друге стране, Србија има обавезу да у току прибижавања ЕУ обави реституцију имовине вредне дестине милијарди евра, које држава економски не може да надокнади, али може кроз део државне имовине да „пребије дугове”, пре свега, кроз некретнине, грађевинско и пољопривредно земљиште као натурални део или нешто мање кроз новчани део. Подаци говоре да је у току поступак реституције. До 8. јануара је укупно враћено: 1.752 јединице пословног простора, зграда и станова на 111.500 квадрата; 1.340 хектара, 11 ари и 32 квадрата пољопривредног земљишта; 1.397 хектара, 89 ари и 98 квадрата шума и шумског земљишта. Најновија статистика Агенције за реституцију показује да је до сада донето укупно: 2.485 решења (четири решења дневно), 5.882 закључка (односно 13 дневно), 8.324 одлука (19 дневно) и да је на Косову донето 57 решења.

Мала је могућност да се реституција у Србији обави на ваљан и праведан начин, али је и питање како држава газдује са државном имовином која је покривена кроз трошкове грађана Србије. Агенција за реституцију очекује да ће бити актуелно око 150.000 захтева. Решењима Агенције, некадашњим власницима и њиховим законским наследницима враћено је више од 1.760 пословних објеката, станова и зграда укупне површине веће од 112.000 квадратних метара, више од 1.350 хектара пољопривредног земљишта и више од 1.400 хектара шуме, као и 154.714 квадратних метара неизграђеног грађевинског земљишта. Процењује се да је вредност враћене имовине већа од 350 милиона евра.

Одговорна држава имаће пред собом велики задатак да изврши инвентар своје имовине, да види шта је од реалне употребе, а шта се може продати на тржишту, бити део реституције или укључити у капитал државе у процесе партнерских односа са страним инвеститорима у Србији, као државни део капитала.

Дугогодишња корупција и пљачка утицала је да се државна својина у политичким феудима третира као „Алајбегова слама” или да се прикрива права вредност и обим државног капитала. Тако је, дакле, држава постала моћна фирма која има умртвљени капитал или отуђени кроз корупцију и преко разних мафијашких кланова повезаних са политичким структурама. Један део државне имовине је на мафијашки начин приватизован, а онда је стављен у употребу на тржиште некретнина. Држава која нема реални каталог и регистар своје имовине нема шансе да изиђе из кризе.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: