ИЗБОРИ: СНС ФАВОРИТ ПРЕДСЕДНИКА НИКОЛИЋА

Tomislav NikolićПредседник Томислав Николић  је за улазак Србије у  ЕУ и за стратешко партнерство са Руском федерацијом и  Кином. Председник Србије може допринети политичкој равнотежи у изборној кампањи  ако буде  радио на јачању пословних и политичких веза Србије са ЕУ и Руском федерацијом, посебно  у одржавању виталних пројеката око „Јужног тока“ или послова са кинеским инвеститорима у Србији. Са друге стране председник Србије  своје учешће у политичкој кампањи треба да усмери на поштовање законистости и равноправности политичких странака. Председник Србије Томислав Николић је оснивач и први лидер СНС и као грађанин има право да се изјасни за ову  политичку партију, али не и да је  фаворизује, већ само да презентује  политику  свих партија рачунајући и СНС у досадашњој власти.

Извесно је да је Томислав Николић био незадовољан са радом МУП-а по „дубини“ чиме је дао „црвени картон“ министру полиције Ивици Дачићу не само као министру, већ и као премијеру и лидеру СПС-а. Ако су први знаци  пада Дачићеве владе дошли из кабинета шефа државе, јасно је да је политички циљ био да се изврши политичка равнотежа и да водећа странка СНС путем превремених избора добије шансу да буде владајућа партија, а да лидер СНС Александар Вучућ буде премијер Србије. Председник Србије Томислав Николић каже: „Заиста сам председник свих грађана, сви су ми једнаки, али нису ми једнаке све политичке странке”.

Томислав Николић је испоштовао своје предизборно обећање да неће бити и председник  Србије и лидер СНС. Учинио је добар потез за имиџ председника државе, али и за јачање СНС и политички узлет Александра Вучића. Томислав Николић може као први лидер СНС да буде задовољан рејтингом ове партије и Александром Вучићем, с тим што је симболички рекао „када завршим мандат вратићу се као члан у СНС“.

Томислав Николић је стасао као парламентарац, народни посланик са  дугим стажом, као министар и краткотрајно као председник парламета Србије. Политички Николић је ближи стратешким везама према Истоку и то према Руској федерацији и Кини, док је Александар Вучић ближи ЕУ, Немачкој и Великој Британији. Председник Николић је негде „заштитиник“ економских и политичких интереса Русије и  Кине у Србији. Он ће својим ауторитетом до 2017. године у Србији одржавати „баланс“ утицаја ЕУ, САД  с једне стране и Русије и Кине са друге стране.

Политички „отац“ ће пратити јачање СНС и бочно утицати на раст ове партије у власти. По чему се Томислав Николић разликује од Бориса Тадића? Пре свега по томе што је прихватио да странка изабере другог лидера, да самостално води политику и власт без директног мешања и притисака како је то радио Борис Тадић. Показало се и  у случају Милошевића и Тадића да су као господари власти утицали на урушавање СПС и ДС, пад с власти делујући аутократски  у својим партијама. Политички Томислав Николић делује мудро. Искуство  Милошевића и Тадића показује да  су их најближи сарадници напустили или су они напустили политику својих  партија. Председник Томислав Николић ће и  у овој парламентарној кампањи  дати свој  политички печат, који ће се у многоме разликовати од Слободана Милошевића или Бориса Тадића.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: