ИНТЕРЕС СРБИЈЕ: РЕФОРМЕ НИСУ РАСПРОДАЈА

NACIONALNI INTERESСтратегија Србије и њена будућност у наредних десет година је увођење Србије у „Њу дил”, односно велике радове и повезивање интереса државе, предузетника домаћег и страног крупнијег капитала под капу државе. Национални интереси Србије у наредној деценији су да не дозволе да енергетика, пољопривреда и индустрија хране, водени ресурси и контрола природних сировина буду предмет монопола појединаца, компанија домаћих и страних, разних накупаца и препродаваца богатстава народа, како је то давно формулисао чувени шкотски економиста и морални филозоф Адам Смит. Србији је у нардној деценији  потребна  „кејнзијанска“, а не „фридмановска“ неолиберална политика.

Србија има шансе на путу ка ЕУ  да оствари своју превентивну стратегију, то јест да омогући масовније запошљавање на пословима, попут, енергетике, рударства, саобраћаја, пољопривреде, нових водовода, ауто-путева, станоградње и реализације мегапројеката „Канал Дунав-Морава-Вардар-Солун“, „Београд на води“… Пут обнове Србије у функцији је снажније и одговорније државе и њене владе. Потребно је смањити утицај понополиста, пре свега, у сфери енергетике, банкарства, финансија, као и трговинских ланаца. Србија треба да буде произвођач хране, струје ИТ технологија, а не само колонијални потрошач.

Таква политика захтева морално стабилну, одговорну, стручну и транспаретну власт која има визију развоја Србије. Потребни су визионари који су спремни да искористе инвестиције и са Истока и са Запада без предрасуда, али не на штету Србије и њене будућности. Србији су  потребни домаћини, стручњаци, људи који поштују моралне принципе у свом раду, а не само интересе. Србија има потенцијале, али се они морају на здравим основама активирати. Управо зато је важно да се национални ресурси не могу багателно продавати ради очувања власти. Веома је важно знати домаћински газдовати, зналачки управљати развојем и рсурсима. Земље које буду производиле храну, које имају воду и енергију имају шансу да опстану. Све остало се може купити!

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: