НОВА АФЕРА: ФЕУДИ ТРГУЈУ СТРУЈОМ

STRUJAНевероватно је колико су поједина јавна предузећа постала бахата и за грађане веома штетна. Међу њима, свакако, предњачи ново предузеће „ЕПС Снабдевање“ које постоји само неколико месеци, као засабни систем у оквиру ЕПС-а.

По анализи, потрошачи струје у Србији морају да плате најмање 1,7 милијарди динара више него што су потрошили у последњих два месеца у односу на благу зиму без снега и ниских температура. Грађани који треба и морају да плаћају струју „ЕПС Снабдевање“ све мање имају поверење у рад ове форме и рачуне који указују на намеру приказивања више потрошених киловата струје него што је заиста потрошено. У објективност „ЕПС Снабдевање“ и обрачун потрошње струје грађана посумљала је и министарка енергетике Зорана Михајловић. Рачуни грађана увећани су за најмање 20 одсто.

Ако је то тако поставља се питање у име кога ради „ЕПС Снадбевање“, за кога „рекетира“ грађане и јавно обмањује јавност и потрошаче око потрошње струје и монтираних рачуна. Овде може да се ради о две кључне ствари. Прва је самовоља менаџмента подржана политичким фактором који управља ЕПС-ом да се „захвати“ од грађана колико се процењује да „ЕПС Снабдевању“ недостаје. Друга опција је могућа продаја струје изван Србије, а да се та разлика у продају пребаци преко леђа потрошача, односно преко 20 одсто разлике у односу на децембар или новембар 2013. године. Ако се докаже да је дошло до самовоље управљачког тима „ЕПС Снабдевање“ без знања ЕПС-а као компаније и надлежног министарства ради се о кривичном делу са пљачкашким намерама.

Откако је почело да ради, ово предузеће има проблема са висином рачуна и потрошње енергије и нејасноћа по ком принципу ради. Иза свега овога може да буду мешетарски послови појединих лобија и групација које на „игри са рачунима“ врше и разне законом недозвољене послове. Да не би дошло до изливања грађанског незадовољства на улице српских градова Надзорни одбор ЕПС-а сменио је директора предузећа „ЕПС Снабдевање“ Дејана Васића и на његово место поставио Жељка Марковића. У саопштењу се наводи и да је у сарадњи са министарком енергетике Зораном Михајловић, в.д. директора Електропривреде Србије Александар Обрадовић, 21. јануара 2014. године одржао састанак пословодства на којем су анализирани до сада постигнути резултати и уочено је да је дошло до пропуста у пословању Привредног друштва „ЕПС Снабдевање“ и свих дистрибуција Електропривреде Србије.

Међутим, грађани не треба да очекују да ће им дистрибутери електричне енергије због превеликих рачуна за утрошену струју вратити новац. Став ЕПС-а је да није постојала намера да „надува“ рачуне, али да су чињенице на терену показале да је било доста индивидуалних пропуста, те да су се поједини директори предузећа задужани за дистрибуцију и јавно снабдевање електричном енергијом понашали као феудалци.  „Поједини од њих су били држава у држави и понашали су се као издвојени локални феуди занемарујући задовољство грађана, већ су се бринули само за сопствене интересе. Ово је тек почетак у разбијању ових феуда, а сви који се противе корпоративизацији препрека у развоју ЕПС-а не раде у интересу грађана Србије“, наводи се у саопштењу овог предузећа.

Дакле, захваљујући одлучности министарке енергетике Зоране Михајловић откривен је тек врх леденог брега коруптивног деловања „малих моћника“ – дистрибутера електричне енергије. Уколико јавност не буде упозната са даљим корацима у решавању овог горућег проблема могуће је да грађани престану да плаћају рачуне за струју, јер нико није толико богат да добровољно пристане да буде поткрадан.

Уређивачки тим блога „БОГОЉУБ СНАГА СРБИЈЕ“

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: