ПОЛИТИЧКА УТАКМИЦА: ЂИЛАС-ТАДИЋ 2 :0

TADIĆ I ĐILASДраган Ђилас је и овога пута победио донедавно неприкосновеног Бориса Тадића. Од 2012. године после избора у ДС спортским језиком речено Драган Ђилас против Бориса Тадића води са 2 : 0 . Ђилас је на седници Градског одбора ДС победио, али је видно да се странка поделила и да ДС у наредних три до шест месеци може да доживи политички расцеп, уколико резултати избора у Београду буду по њих незадовољавајући. Сама чињеница да Борис Тадић није пристао да буде део изборног и програмског тима ДС за изборе у Београду показује да до пролећа може да дође до извесног унутарпартијског „реванша“.

Због сопствене ароганције, учмалости, партијске бирократије, лидерског опсенарства и клановско-олигархијских подела, „жути“ пролазе кроз своју „тамну фазу“. Посматрано од 2000. године, па до данас, ДС је на најнижој политичкој тачки, што говори да демократе доживљавају прави политички „пакао“ какав је имао СПС после „петооктобарских промена“ или СРС после стварања СНС. Поука за све политичке странке и њихове прваке је да власт може бити попут опијума. Ако се превише конзумира може да доведе до губљења политичке и организацијске рационалности и реалности. Уколико се ДС не уруши у предстојећим политичким унутарпартијским сукобима, биће им потребно неколико година да се опораве.

Политичка сцена у Србији је сада у знаку успона и моћи СНС која доминира на свим политичким нивоима. Пошто је власт променљива, битно је за СНС да пронађе „кључ“ решења за друштвене и социјалне проблеме грађана. Ако их нађе и откључа „браву“ друштвене корупције, криминала и политичког непотизма има шансе да влада пун парламентарни мандат уколико буду организовани превремени избори у Србији. Сада се ДС и СПС боре за рејтинг, односно која ће од ове две партије бити лидер опозиције. За сада ту шансу има више СПС, али ће се ускоро видети да ли ће се између ДС и СПС отворити борба за примат у лидерству опозиције или ће тежити заједничкој борби против СНС. СПС је још увек део власти, али је готово сигурно да  након превремених избора неће бити нужан као политички партнер.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

One response to “ПОЛИТИЧКА УТАКМИЦА: ЂИЛАС-ТАДИЋ 2 :0”

  1. Patriota says :

    Umesto da odgovaraju za pljacku Srbije,oni bi i dalje da dodju na vlast.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: