РОЂЕНДАНСКА ЧЕСТИТКА: 60 ЛЕТА БОГОЉУБА КАРИЋА

BOGOLJUB KARIĆУместо класичне рођенданске честитке великом српском задужбинару, бизнисмену и политичком визионару Богољубу Карићу, желимо да подсетимо домаћу јавност које су то политичке поруке лидера ПСС БК које су касније користили и преузели други страначки прваци у борби за власт у Србији. Ускоро ће се навршити деценија откада је лидер ПСС БК Богољуб Карић у предизборној кампањи изнео програм и политичка решења за развој Србије, који без и једне битније промене може да буде програм било које прогресивне политичке странке у 2014. години. Значајан део Богољубових политичких порука из 2004. године, касније су на различите начине користили у својим политичким кампањама готово сви актуелни страначки лидери.

 Прва и кључна порука Богољуба Карића је било скидање „ланаца и катанаца“ са домаће привреде што је и данас „црна рупа“ Србије  са великим бројем незапослених и отпуштених радника. Да ли је данас било коме потребно објашњавати колико је уништено предузећа, а о штети коју је направила лоше  спроведена приватизација да и не говоримо. Данас је Богољубова борба против „ланаца и катанаца“ актуелнија више него икада. Најбољи доказ за то су процесуирани случајеви накарадних приватизација.

Богољуб Карић је 2004. године отворио питање евроинтеграција Србије, међу првима је сагледао Косово као еврорегију и предвидео пут  Србије ка ЕУ. Очигледно је да су Богољубове политичке визије у вези са распетљавањем „косовског чвора“ у то време биле преурањене за осиону и стерилну политику тадашњих властодржаца. Тада је Богољуб рекао да би „клечао“  пред моћницима великих сила само да за Косово и Метохију постигне што праведније решење. А ко боље осећа како куца било Косова, ко у душу познаје менталитет становника јужне српске покрајине, ако не Богољуб који се тамо родио, одрастао, живео и радио. Међутим, српски политичари нису имали слуха за политичку стратегију човека који је заједно са својом сестром и браћом поникао у порти Пећке Патријаршије. Данас се намерно прећуткује да је Богољуб Карић знао како да пословно повеже Србе са Албанцима. Власти у Србији никада нису уважиле могућност да Богољуб заступа Србију око Косова.

Богољуб  је био међу првима у пословном свету Србије који се одважио да се по угледу на западне бизнисмене опроба у политичкој арени. Као што знамо, и ту је направио завидан, испоставиће се касније „опасан“ успех.  Политички и бизнис кланови су пронашли заједнички језик да Богољуба треба по сваку цену зауставити. У зениту политичке снаге спречен је да спроводи патриотску политику заступања интереса домаћег капитала и помогне у успостављању фер односа према страном капиталу.

Треба подсетити на све предузетничке подухвате Богољуба Карића и његових компанија које су биле весници домаћег капитализма, уз плаћање пореза држави. Још 2004. године Богољуб Карић је нудио решења превазилажења економске кризе у Србији и отворио питање како се борити са великом светском рецесијом 2008. године. Богољуб је отоврио питање политичих веза Србије са САД, Русијом, Кином и Европском унијом. Треба подсетити да су Богољубу на предизборне конвенције долазили сенатори, конгресмени, депутати и представници великих држава. Још тада је Богољуб Карић отворио стратешку карту сарадње са Русијом и Кином.  Ово су само неки сегменти визионарске политике Богољуба Карића, која је касније постала и део политике многобројних влада све до данас. Не треба заборавити да је данашња политика победничке коалиције веома слична политичким плановима које је Богољуб Карић промовисао готово пре једне деценије.

Уређивачки тим блога „БОГОЉУБ СНАГА СРБИЈЕ“

Advertisements

Ознаке:,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: