РАЗВОЈ СРБИЈЕ: УЗ ПОМОЋ КИНЕ И РУСИЈЕ

Ministar Milan BačevićВест да Кина планира да у наредном периоду у земље централне и источне Европе инвестира 10 милијарди евра, веома је значајна за Србију будући да ће Београд бити центар за све пројекте који ће Кинези реализовати у области инфраструктуре у региону. Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања проф. др Милан Бачевић истиче да Кинези планирају да реализују у 16 земља централне и источне Европе.

Да подсетимо, министар Бачевић је до сада био оспораван од појединих чланова Владе Србије и дела јавности због афирмисања могућих пројеката, почев од тзв „брзих пруга“, канала Дунав-Морава-Вардар, па све до низа рударских пројеката вредних десетине милијарди долара. Министар Бачевић стратегију Србије сагледава у њеној индустријализацији и модернизацији путем активне сарадње са Кином и Руском федерацијом. То  наравно не значи да треба занемарити пројекте из ЕУ, јер се подразумева да ако у Србији буду присутне велике руске и кинеске компантије, свој интерес ће код нас потражити и компаније из ЕУ и САД.

Управо зато министар Бачевић наглашава намере Русије да у наредне две до три године, у српски енергетски сектор, саобраћајне и железничке комуникације, у побољшање производње у НИС-у и у остале пројекте уложи око пет милијарди евра. Када узмемо у обзир значај пројеката за развој српске привреде, потпуно невероватно изгледају оспоравања дела политичке јавности који развој Србије сагледава искључиво кроз сарадњу са Немачком, Италијом, Француском, односно земљама ЕУ. По речима министра Бачевића: „Оне земље које имају вишак новца и буџетски суфицит, као што су Кина и Русија и неке западноевропске земље, могу се добрим пројектима привући да препознају своје интересе и тај новац пласирају тамо где је то најозбиљније и најизвесније, а то су само добри пројекти“.

Русија и Кина, али и Турска имају велики интерес да улажу у земље на Балкану, те је за Србију, ако се буде водила флексибилнија државна политика осигуран инвестициони развој без директног утицаја ЕУ у нарендих пет до дест година. То практично значи да Србију очекује постепен развој све до 2025. године када је и крајњи рок за улазак у ЕУ. Србија је у пројекцијама Русије и Кине „коцкица у мозаику“ утицаја. Треба сагледати инвестирање Руских, Кинеских и Турских компанија у Грчкој и другим државама евро-азијског простора. Колико год изјаве министра Бачевића на први поглед у време рецесије изгледају „утопијски“, треба их озбиљно схватити и прихватити их као алтернативу Србије на свом дугом путу ка ЕУ. До тада Србија мора да се развија. Какав ће бити инвестициони пут Србије зависи од државних одлука и пројекција владе, односно од њеног односа са Русијом, Кином и водећим земљама ЕУ.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: