АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: БИЋЕ БОЉЕ У 2014. ГОДИНИ

ALEKSANDAR VUČIĆПрема подацима Републичког завода за статистику  Србија је у 2013. години први пут остварила суфицит у спољно-трговинској размени са Италијом и САД.  Међу 15 највећих извозника  две трећине су они који су добили директну државну подршку. На основу тих података први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да се наша земља, са растом привреде од 2,4 одсто у 2013. години, сврстала међу водећих 10 земаља у Европи и оценио да у 2014. години са већ планираним пројектима  Србија може да унапреди стање економије. Вучић напомиње кад је реч о о запослености, са 34,6 одсто дошли смо до 39,1 одсто, а ове године имали смо и најмању стопу инфлације у последњој деценији.

„Очекујем да у 2014. години буде већи број запослених него оних који ће изгубити посао”, каже Вучић. Републички завод за статистику (РЗС) саопштава да је нижа незапосленост у 2013. години. Са 25,5 одсто у априлу смањена је за готово пет процената (20,1) на крају године. Статистички гледано ово су повољне вести, али ако се посматра потрошачка корпа грађана, нови порези и поскупљења, Србија је између рецесионе политике и дефлације са смањеном потроштњом и нижом инфлацијом и још увек високом стопом незапослености.

Професор др Милојко Арсић са Економског факултета Универзитета у Београду о економској ситуацији у 2014. години каже: „Важно је да се коначно прекине то економски неодрживо стање, највећи број предузећа у реструктурирању ће банкротирати. Банкрот наведних предузећа ће значити и формални губитак од 20.000 до 30.000 радних места, али су економски та радна места изгубљена још пре две деценије када су предузећа обуствила производњу”.

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да Србија није у опасности да доживи банкрот и да је намера да крајем 2016. године јавни дуг почне да опада. Крстић каже: „Ми смо предузели мере које су ишле заједно с буџетом да би спречили било какву опасност те врсте“. Процене надлежних за стратегију снабдевања храном грађана Србије показују да су цене основних пољопривредних производа тренутно стабилне. У првој половини 2014. године се не очекују поскупљења хране. Род кукуруза у економској 2012/2013. износио је свега 3,5 милиона тона, а уобичајено је око шест милиона тона. Нова економска 2013/2014. година је стартовала најпре добром жетвом пшенице, чији је род износио 2,7 милиона тона. Потом је дошло на ред убирање јесењих култура. Соја је имала сасвим добар принос, род сунцокрета је био већи од 500.000 тона, а кукуруз нешто мање од шест милиона тона, што је стабилизовало домаће билансе.

Први дани Нове године донели су промене доње стопе ПДВ-а и поскупљења основних намирница у мањим трговинским ланцима. Јануар је у Србији обележило поскупљење цигарета и алкохолних пића, због промене акциза и усклађивања са Европском унијом. Овог месеца скочиле су и цене гориву, као и ИТ опреми и рачунарима. Због повећања ниже стопе ПДВ-а са осам на десет одсто, од Нове године у појединим мањим радњама за два до три динара плаћа се скупље млеко, брашно, месо, пиринач, уље, док је речна риба поскупела за око осам динара по килограму… Треба веровати првом потпредседнику владе Александр Вучићу да се ради да у Србији живот буде нешто бољи него претходне 2013. године, али најважнији параметри су могућност просечног грађанина Србије да ради и да од своје плате може бар да се прехрани и плати режијске трошкове. Ипак, ово је у Србији још увек за многе сан који живе на „почек”, на рате или од остатака сламарице који се процењује на три до четири милијарде евра.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: