ДЕМОКРАТСКЕ МУКЕ: СРБИЈИ ПОТРЕБНА ЈАКА ОПОЗИЦИЈА

OPOZICIJAДанас Србија нема јаку и стабилну опозицију неопходну за нормалан демократски поредак и контролу власти. Уколико буду одржани превремени избори, створиће се могућност да се формира стабилнија опозиција, што ће задовољити потребу за јаснију артикулацију политичког живота. Данас су власт: и СНС и СПС и ДС. Мали је број партија, попут ДСС и ЛДП које су парламентарна опозиција. Ове две парламентарне партије нису одраз стабилне опозиције неопхподне као коректив власти.

Предстојећи избори вероватно ће утицати да се неке партије из власти могу наћи као парламентарна опозиција. Готво извесно је да би јаку парламентарну опозицију добро позиционираној Српској напредној странци (СНС) могли да чине СПС, ДС, ДСС, што би видно уредило „политичко тржиште“ у Србији. Могућност да СПС буде изван владајуће коалције је реална, јер СНС је потребно неколико мањих странака мањина или сличних конзервативно-либералних опција да би могла да води државне послове.

Чедомир Јовановић и ЛДП ће се борити за статус партнера СНС. Исти мотив има и Ивица Дачић са СПС, с тим што може да очекује много мањи политички утицај. Коалиција СНС и СПС показује своје кооперативне стране, али и разлике у политичкој концепцији по неким државним питањима. Ако би СПС био део власти могао би да рачуна на онолико процената министара колико добије гласова. Садашње бројке говоре да би то могло да буде највише два министарска места у влади или да СПС води парламент као политичку корекцију.

Друга опција је да би неке од заинтересованих страна могле да партиципирају у влади или да добију статус у парлменту Србије. У сваком случају, СНС је у великом успону и неће дозволити да буде прегласавана у власти или да буде на било који начин „уцењена“. Могуће је да СПС сам прихвати да буде лидер опозиције, јер у том контексту има стабилнију позицију него ДС, ДСС и ЛДП. Дакле, Србији је неопходна јака опозиција да би се водила јаснија политичка дебата око реформи у Србији и њене будућности на путу ка ЕУ и економском опоравку.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: