ДОБРОДОШЛИ ИНВЕСТИТОРИ: СРБИЈА СРЕДЊЕГ РИЗИКА

INVESTITORIОпасност од друштвених немира следеће године прети у чак 65 земаља, показује анализа Обавештајне јединице британског недељника „Економист“ (ЕУИ). Oд 150 држава у 65 су могући друштвени, политчки и социјални немири. Србија као држава сврстана је у категорију средњег ризика . У овој групи су, између осталих, и Белгија, Француска,  Куба, Мађарска, Италија, Холандија, Русија и Словенија. Анализиране државе груписане су у пет група – веома ниског ризика, ниског ризика, средњег ризика, високог ризика и веома високог ризика. Србија се налази негде на средини ризичних друштвених појава.

Ако сагледамо опште трендове друштвених ризика Србија је највише оптерећена због позиције српске заједнице на северу Косова која је у процесу формирања заједнице српских општина. На косовску кризу која може бити инструментализована од стране радикалних албанских фактора, али и појединих српских на северу Косова, належе и нестабилност на југу Србије у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. Могуће су и извесне осцилације политичке и међуетничке напетости у Рашкој области, и то у време сасвим извесних преврмених парламентарних избора.

Србија је, дакле, много више безбедоносно и друштвено „угрожена“ у међуетничким зонама које су и до сада биле избор сукоба ниског интензитета. Мала је вероватноћа да ће доћи до озбиљних социјалних немира и штрајкова. Политичко и социјално „таласање“ треба очекивати у време предизборних кампања. Не треба очекивати већу провалу криминала, јер је држава кренула у општу борбу против организоване мафије, корупције и нарко-картела.

Политичка власт у Србији није дезинтегрисана, већ су стоврени услови за хомогенизацију политичке сцене која одржва политичку и друштвену стабилност, пре свега кроз снагу СНС, рационално понашање СПС-а и релативно слабе опозиције која нема снаге за промену власти или подизање ширих социјалних слојева на отпор према власти. Управо због тога Србија је негде на средини глобалне безбедности у свету, што омогућава улагање страног капитала и сигурност страних инвестиција.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: