НОВОГОДИШИ САВЕТ: КАКО ПОБЕЋИ ИЗ „ТЕСНЕ КОЖЕ“?

NOVOGODIŠNJI SAVETДа би разумели тешкоће и ћуд 2014. године треба да разумемо, прво сами себе, затим свој народ и друштво у целини. Пут спознаје друштва почива на самоспознаји својих потенцијала, својих унутрашњих тескоба и тескоба и свог личног, породичног и духовног „биланса“. Србија је на великим искушењима док преиспитује сопствену енергију, издржљивост, отпорност и прилагодљивост на околину и свет. Трагање за равнотежом друштва почива на саморегулацији и спознаји друштвеног „биланса“.

Шта је друштвени биланс Србије? Пре свега, реч је о левој и десној страни живота сваког појединца, породице, предузећа,  али и политичких странака и владе у целини. С леве стране су сви наши приходи, жеље и циљеви, а са десне стране су наши расходи, трошкови, губици и илузије. Између прихода и расхода је живот сваког од нас у Србији, рад владе, парламента , државних органа и однос позитивне и негативне енергије, однос страха и победе над њим, однос песимизма и наде. Победа слојевитог сиромаштва не решава се одмах, али се истога тренутка креће у акцију. Свака акција доноси ризик, али највећи ризик је посматрати пропадање појединаца, породица, социјалних слојева и читавог друштва. Нису сви те среће да могу да уживају у тренутним положајима на власти, у стабилним платама и личном конфору.

Да би нам било боље потребно је да свима по „мало буде боље“. Потребно је да прво буде боље онима који немају ништа, или веома мало, а они који имају нешто више или „много“, нека покажу да егоизам није снага већ слабост, да политичка и друштвена гордост није снага, већ пораз духа ирационалности. Као нација и држава треба да у 2014. години помогнемо сами себи, да би и нас неко могао да подржи и помогне. Потребна је колективна енергија владе, државне управе, моћних привредника. Нека сви покажу већи степен солидарности, одговорности… То је једини пут ка напретку. Напредак је у првом добром кораку који ослобађа друштво и појединца од „тесне коже“, масовне корупције, негације националних и појединачних вредности и срозавања власти и државе на труле компромисе. Дакле, биће нам боље када почнемо да се самоанализирамо, када кренемо сопственим снагама да мењамо себе изнутра да би могли да се прилагодимо и схватимо  промене које долазе споља.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: