ПОЛИТИЧКИ ПЕРИСКОП: СНС ТРЧИ ПОЧАСНИ КРУГ

NEBOJŠA STEFANOVIĆСве су извеснији општи избори до краја зиме где ће по свим проценама и досадшањим поновљеним изборима за локалну власт у низу општина СНС уверљиво победити. Ако је веровати анкетама за јавно мњење, СНС би на превременим изборима вероватно добила преко 40 одсто гласова, што би им уз неке партије мањина могло дати могућност апсолутне власти.

Губитници у тој изборној трци, пре свега би били Александар Дачић и његов СПС. Зато су данас функцинери СПС-а толико против парламентарних избора. По свим проценама нови премијер Србије биће лидер СНС Александар Вучић који се сам лично не залаже за изборе, али сматра да ће СНС донети ту одлуку после Божића 2014. године. Председник парламента и потпредсендик СНС Небојша Стефановић каже: „Могу да разумем да странка која данас учествује у владајућој коалицији сматра да је преостало још посла који треба да се уради. Уосталом, СПС данас има председника Владе, што, уверен сам, после наредних избора не би био случај. Разумем и страначке и државне разлоге. То је легитиман став СПС, као што и ми имамо право на свој став“.

Извесно је да ће СНС бити та која ће одредити динамику нове владе и могућу коалицију. Питање је само да ли ће у тој коалицији поново бити СПС. Аналитички гледано мала је вероватноћа да ће СПС бити део нове владе и извесно је да ће се СПС преселити у парламентарну опозицију као и ДС. По мишљењу Небојше Стефановића кампања би била кратка и радна. Стефановић каже „Предложио бих најкраћу могућу кампању, од 45 дана, управо из тих разлога, како ни један од државних приоритета и циљева не би био угрожен. Сигуран сам да Србија, након избора и ефикасног формирања владе, не би ништа изгубила. Напротив, оснажена би брже и ефикасније спровела реформе”.

 Упитан како ће да убеди председника СНС и првог потпредседника Владе Александра Вучића да се распишу ванредни парламентарни избори, с обзиром да се лидер напредњака тренутно са тим не слаже, Стефановић је казао да ће „покушати да изнесе своје аргументе на страначким органима и укаже на интерес грађана Србије“. Потпредсендик СНС и председник парламента се залаже за изборе, али што се тиче одлуке лидера Александра Вучића да можда није време за изборе Стефановић каже: „Не знам да ли ће мој став бити подржан“. СПС је био у влади са ДС, сада је са СНС, а подржавао је и владу др Војислава Коштунице. На одређени начин СПС се опорављао од Милошевићеве власти од 2000. до 2004. године, уз јачање од 2004. до 2008. и власти од 2008. до данас. Можда долази време да СПС постане лидер парламентарне опозиције неопходне политичком животу у Србији.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: