ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ: „УТОПЛИМО ДЕЦУ“

UTOPLIMO DECUОпште сиромаштво у Србији прогресивнo расте у свим друштвеним слојевима. Највећу цену плаћа породица и деца која су жртве транзиције, глобалне или унутрашње кризе. Подаци говоре да је број деце која одрастају испод границе сиромаштва скоро достигао 200.000. Толико је оних који носе бреме сиромаштва, оних којима недостаје храна, хигијена, одећа, обућа и редован дечији сан. Најугроженија су деца млађа од 13 година, углавном из села централне Србије. Према последњем попису, у Србији одраста 1.427.272 деце до 18 година (односно 1,02 милиона до 14). То значи да је свако седмо-осмо дете гладно.

Београд је постао град деце-просјака као вид социјалне девијације увезане између нужде и криминала. Просјачка мафија добро профитира од деце која за њих „ординира“ по Београду и Србији. На београдским улицама има око 2.000 малолетних просјака, који цвокоћући на мразу, пружају руке и моле за неки динар. Посебно забрињава што „евиденција” дечијег просјачења бележи 69 одсто дечака, а 31 одсто девојчица, половина је старости између 10 и 14 година, а 45 одсто је старости од једне до 10 година. Србији и Београду недостају свратишта не само за децу, већ и бескућнике који живе по улазима, хаусторима, ливадама поред река и нехигијенским насељима, али и спавају и живе на улицама Београда.

Свратиште у Београду прима око 400 активних корисника, по једно до двоје из сваке породице. Али деце је много више. Већина малих просјака „регрутује“ се из категорије занемарене деце. Прошле године центри за социјални рад регистровали су чак 8.829 без родитељског старања. Више од 70 малишана прошле зиме је сваки дан долазило у Свратиште да би се угрејало, одморило, појело топли оброк и пресвукло. Велика је потреба подршке и помоћи збрињавању деце у Крфској улици и свратишту у Новом Београду.

Велико помоћ деци без дома препуштену самој себи даје Фондација „Новак Ђоковић“ путем акције „Утоплимо децу“. До сада је Фондација прикупила више од 3.000 комада топле одеће и обуће за малишане из Свратишта у Београду и помоћи им да лакше преброде зиму. Овај хуман гест који треба да нас покрене да старе ствари своје деце поклонимо деци бескућника преко Свратишта упутила је директорка Фондације Јелена Ристић уручујући гардеробу Дневном центру за смештај деце у Новом Београду.

На таласу акције Фондације „Новак Ђоковић“ покренута је друштвена акција где су на пунктовима „Делта ситија“ и  у Месној заједници „Дунавски кеј“ у Новом Београду дошло више од стотину људи, који су донели велике количине џемпера, јакни, дуксерица, пиџама, веша, чарапица, обуће за децу и омладину, која своје уточиште проналазе у Свратишту. Ту су биле и компаније и појединици фирме попут „C&А“,  „Иванчић и синови“, „Delta City“ и ГО Нови Београд. Ова акција је показала да можемо једни другима да помогнемо, да сачувамо своје достојанство и покажемо своју солидарност и хуманост. Ако се бринемо око кућних љубимаца можемо и око незбринуте деце.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: