СРБИЈА У ЕУ: ЗАШТО СЕ ОДРИЧЕМО КОСОВА?

SRBIJA BEZ KOSOVAПреговори о прикључењу Србије Европској Унији почињу 21. јануара 2014. године. Од укупно 35 преговарачких поглавља уз помоћу којих ће Србија морати да се прилагоди ЕУ законодавству веома шкакљиво је управо последње  поглавље које се односи на статутарна питања, међу којима је и питање у вези са нормализацијом односа са Косовом. У преговарачком оквиру стоји да Србија у доношењу закона који су у складу са европским правним тековинама мора да укључи свој „географски оквир“, као и да „не угрози нормализацију односа са Косовом“. Уколико смо спремни да чујемо то што нам високи ЕУ комесари свакодневно поручују сасвим је јасно да изјаве премијера Ивице Дачића како Србија никада неће признати Косово делују дневнополитички. Уколико Дачић заиста говори истину, онда је једино логично питање зашто уопште покушавамо да постанемо део Европске Уније? Такав став званичног Београда евроунијате никада неће прихватити.

Уосталом, западни политичари о томе отворено говоре. Како преноси „Радио слободна Европа“, функционер немачке владајуће Хрићанско-демократске уније Андреас Шокенхоф је изјавио да ће на крају преговарачког процеса Србија и Косово морати да буду у стању да се интегришу у ЕУ независно једно од другог. „Због тога нисмо поменули реч ‘признање’ Косова, јер знамо шта то данас значи у Србији. Зато смо настојали да пронађемо другачију формулацију“, објашњава Шокенхоф, и додаје: „Ми не желимо да на крају преговарачког процеса интегришемо у ЕУ земљу која има нерешени спор око територије и суверенитета. Надамо се да ће у наредним годинама бити прилике да се преговара о статусу Србије и Косова. О томе не треба донети одлуку на почетку, већ на крају овог процеса“.

Дакле, „свеобухватна нормализација“ односа између Београда и Приштине представља почетак процеса стварања једне нове државе, чланице Уједињених Нација, коју Србија пред пријем у Европску Унију прво треба да одбаци од себе, а затим и формално да призна њену независност. У супротном, доживеће, попут Турске, судбину вечитог кандидата за пријем у ЕУ. Поруку функционера владајујуће немачке политичке странке треба схватити веома озбиљно. Да подсетимо, трећи услов Немачке – да би се сагласила са одређивањем датума за отпочињање преговора Србије за приступање ЕУ гласио је: неопходна је промена свести. Датум је добијен, што значи да је званични Берлин задовољан процесом одбацивања Косова од стране званичног Београда. Све се мање у медијима чује да је „Косово срце Србије“ и да је „света српска земља“. Српски званичници више не спомињу да Србија без Косова губи свој национални идентитет. Најновије изстраживање агенције „Фактор Плус“ показује да 58 одсто грађана Србије у потпуности подржава отпочињање преговора о приступању Србије Европској Унији. Они којима је још мало свести преостало знају шта Србија губи, а шта добија, то не знају ни они који прижељкују бољу будућност у нејасној европској магли.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: