СРБИЈА БИРА: И ЕУ И РУСИЈА!

RUSIJA I EUПреко трња до европских звездица, могао би да буде слоган Србије која се полако приближава Европској унији. Преговори о чланству Србије у ЕУ почињу средином јануара 2014. године. Колико ће ти преговори трајати још нико не зна, али се већ сада поуздано зна да би због неслагања ЕУ и Русије око изградње гасовода „Јужни ток“ европски пут Србије  могао да се претвори у колатералну штету.

Уосталом на тако нешто недвосмислено указује и европски комесар за енергију Гинтер Етингер који поручује да ће Србија морати да уговор о „Јужном току“ усклади са европским прописима, ако жели да избегне застој у преговорима са ЕУ. Етингер је веома оштру поруку послао и Руској Федерацији: „За Русију је боље да има регуларан гасовод кроз који тече гас, него да заврши са проблематичним гасоводом без гаса“.

Како за „Глас Русије“ каже експерт руског Института националне енергетике Александар Фролов: „Одредбе Трећег енергетског пакета ЕУ предвиђају да не би требало истовремено градити и достављати. Тако не воле у Европи. Они би хтели да се те две функције раздвоје, како би то наведно довело до оптимизације тржишта. Стварању конкуренције, па тиме и можда снижавању цене гаса и сличним глупостима које се изјављују уз дозу озбиљности. Зашто то тако називам? Ко ће иначе инвестирати у изградњу гигантских цеви без имања гаранција да ће доћи до испорука управо њиховог гаса? Потом, европски службеници говоре: молим вас, ви испоручите 50%, а другу половину неко други. Али „тај неко други“ мора постојати. Што се тиче Јужног тока, Европа вероватно рачуна на Трансјадрански гасовод -ТАР. То је прерађена верзија „Набуко“, која такође рачуна на ресурсе Шах-Дениза, изворишта у Азербејџану. ТАР може да обезбеди до 10 милијарди кубних метара гаса. Али, економска исплативост овог пројекта је под великим питањем, ако се узме у обзир чињеница да се ради о невеликом обиму испорука. Ако већ Јужном току замерају наводно високу цену, то је између осталог и зато што су његове могућности драстично веће“.

Примедбе ЕУ Фролов не посматра као неку врсту одмазде за „Набуко“. „Овај пројекат је био својеврсно страшило, а није имао никакву економску базу. То да он неће бити реализован, било је одмах јасно.Наравно, Европа би хтела да види много испоручилаца и много гаса, али за мало новца, али реалост је другачија. Као што је показало искуство из 2012.године, испоручиоци из Европе су отишли. Управо тај Катар је половину свог гаса „одвео“ у Азију, где се и више плаћа, а уговори су на дуже стазе“, каже Фролов.

Ипак, министарка енергетике Зорана Михајловић има другачију визију енергетске будућности Србије. По њеним речима Србија би могла да се повеже  и на „Трансјадрански гасовод“ преко трасе гасовода Ниш-Димитровград, те да интерес Србије јесте енергетска стабилност. „Не смемо да зависимо од једног правца снабдевања као што је то сада случај. Што више праваца већа безбедност снабдевања. Дакле, и „Јужни ток“ и „Трансјадрански гасовод“, зашто да не“, каже за „Политику“ министарка Михајловић.

У праву је директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић када каже да: „Комесар Етингер мора да зна да се проблеми не могу решавати уценама“. Стишњена између две ватре, европске и оне руске, Србија је још увек у могућности да буде ближа оној „ватри“ која ће мање да је (о)пече. Уколико буде довољно политичке мудрости Србија ће још неко време моћи да се понаша као човек са двојним држављанством, тј. да своје интересе усклађује са квалитетним понудама и ЕУ и Русије. Кажемо још неко време, јер доћи ће и тај дана када ће бити принуђена да бира леву или десну страну на компасу  сопствене судбине.

Предраг Прокопљевић

 

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: