НАРОД СЕ ПИТА: НА ПРОЛЕЋЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

IZBORIБеоград је прва пробна степеница која води ка превременим парламентарним изборима. Више нико не поставља питање да ли ће бити избора, већ када ће они бити одржани, да ли почетком или крајем пролећа 2014. године. Тога је свестан и лидер СНС Александар Вучић: „Већина у СНС изборе жели, а ја сам тај који је молио Председништво и Главни одбор да не идемо у то, јер постоје ствари које су важније за нашу земљу од изборне утакмице и због сујете и таштине да ја будем премијер, а Дачић вицепремијер, кога то брига“.  После потпредседнице СНС Зоране Михајловић, која је јавно изразила жељу за изборима, сличну поруку послао је и председник Извршног одбора СНС Радомир Николић:  „Желео бих да се ванредни парламентарни избори одрже што пре“. Ако најјача и најутицајнија странка у влади преко својих челних људи тако каже јасно је да ће избора бити и да је сада време великих припрема за опште изборе, пре свега у Београду, Војводини, али и парламентарних у Србији.

У јавност је већ процурела информација да ће београдски и ванредни парламентарни избори вероватно бити одржани истовремено, и то 16. марта 2014. године.  Кључна одлука је у рукама Александра Вучића. Он у овом тренутку има највећи политички рејтинг, и сада га треба „капиталисати”. Избори су и провера снага партија,  али и потребе да СНС на изборима добије власт и да она преузме одгворност за политику државе, уз легитимну позицију  Александра Вучића на функцији премијера. Није спорно да ли влада Дачић или Вучић, већ да ли СНС преузима већи део одговорности добијену од гласача и премијерску обавезу. И сада је СНС најјача странка у парламенту, али пут до премијерског трона тражи нове изобре, а не ротацију улога.

Без изборне воље да СНС буде управљач и кормилар државног брода политика Владе Србије је у процепу. СПС је партија левице, односно левог центра, а СНС је партија десног центра напредњачког, односно партије конзервативне природе. Сада је на делу политика СПС и СНС оличена у стратешким правцима ка ЕУ, као и економским реформама. Неки потези политике СНС не одговарају СПС, и обрнуто, што значи да прављењем „трулих“ компромиса не долази до изражаја политика нити СПС-а, нити СНС. Нови избори легитимишу досадшањи пређени пут у вођењу државне политике и СПС-а и СНС, али треба да се одреди странка која би преузела пуну одговорност, премијерску позицију, уз најмање компромиса са коалиционим партнерима. Србија треба на новим изборима да добије и реалну и стабилну опозицију, јер без ње владајуће партије делују у духу политичког монопола. Србија коначно треба да обликује два политичка пола – власт и опозицију на један демократски изборни начин. Сада су и СПС и СНС и ДС власт и то ствара простор да у Србији нема опозиције или је она маргинализована .

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: