ТАЈКУНИМА ОДЗВОНИЛО: ВУЧИЋ ПРОТИВ ШТЕТОЧИНА

ALEKSANDAR NAJVEĆI„Тајкуни и криминалци неће владати Србијом, никад више“, каже први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Да би та борба могла да буде реализована Александар Вучић треба да постане премијер Србије, а СНС да буде владајућа странка уз велику унутрашњу контролу људи на власти. Борба против криминогеног капитала и корупције на највишем месту дело је морално прочишћене владе и елиминисања „мангупа из наших редова“.

Тајкуни нису изум Србије, али су они у дворишту друштвене моћи, пре свега због свог коруптивног карактера, куповине институција и, пре свега, извлачења капитала из Србије. Људи који су помагали да се капитал извлачи из Србије налазили су се или се налазе у врховима владајућих странака, у влади или у утицајним медијима. Тајкунско-криминални лоби ради у Србији од 1991. године. Тај лоби је веома жилав и моћан. Борба против њега личи на уништавање пипака опасне хоботнице. За такву акцију потребна је „самараћинска влада” са политичарима који су кадри да уместо злоупотреба моћних политичких позиција пет до десет година раде искључиво за Србију.

Лидер СНС с правом уочава да се тајкунски лобији погођени  борбом против корупције удружују, али је уверен да државу неће победити. Лобији и мафија не могу да победе државу, што не значи да и даље нису активни и у суштини је систематски слабе. Јер, тешко је проценити да организовани крупни капитал нечасних намера више никада неће „владати“ Србијом, али се управо такав капитал може ставити под институционалну контролу, пре свега, да свако плаћа држави порез и да што мање има упоришта тајкунске моћи у врховима власти. Искуства много моћнијих економија и развијенијих демократија од ове у Србији показују нам да је то веома тешко.

Александар Вучић и сви око њега у борби против системске корупције, мафије и тајкунске политике, у себи треба да носе одлучност, скромност , организованост и пре свега личну храброст. Изазови новца, подмићивање, непотизам и страни утицај, све то условљава да једна власт у борби против друштвених и социјалних деформација мора бити прво на власти, прочистити саму себе и радити у складу са законима. Мафија и политичко подземље улаже велики новац у сламање политичара од интегритета и снаге. Александар Вучић је на добром путу да својим примером, али и дисциплином воље својих сарадника и министара покаже како се води држава. Зато су и неопходни избори како би се показала политичка снага и воља лидера СНС Александра Вучића као потенцијалног будућег премијера Републике Србије. Докле год је власт подељена, присутни су и различити интереси, односно постоје и различита тумачења борбе против тајкунизације, корупције и унутрашњег урушавања Србије. Воља грађана треба да буде усмерена да Вучић добије поверење за такву политику и њену доследност.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: