ВУЧИЋ ДАО ДИЈАГНОЗУ: ДРЖАВА ЈЕ БОЛЕСНА

ALEKSANDAR VUČIĆ„Немамо ниједну скупштину града или општину која послује добро, од Суботице до Врања. Наша држава је болесна, болесна је влада, локалне самоуправе, јавна предузећа. Не можемо у болесном систему да прихватамо болесне манире и навике. Ако овако наставимо за годину до годину и по имаћемо аргентински сценарио. Ја у таквом сценарију не бих желео да учествујем“, рекао је недавно први потпредседник Владе Србије Александар Вучић студентима у лесковачком Центру за стручно усавршавање и образовање младих.

Наиме, Аргентина је 2001. године доживела економски дебакл. Велики спољни дуг, без фискалне дисциплине и нереална ниво аргентинске монете према долару произвео је хиперинфлацију и опште осиромашење становништва које је у једном тренутку неконтролисано похрлило на продавнице широм земље.

Најрадикалнији економски колапси у свету одличан су пример за поређење шта све може да нам се деси или прецизније речено шта  је све могло да нам се догоди да актуелна влада није донела спасоносни „пакет мера“. Дакле, народе буди срећан, јер и од горег постоји горе… 

 „Пакет економских мера који је недавно донесен, није ни леп, ни популаран пакет“, каже Вучић, али, другог избора није било, јер је једини спас за све нас преузимање болних резова и штедње на свим пољима. Да није дошло до коначног раскида са досадашњом праксом, за годину, две не би било више пара за војску и полицију, на улицама би био хаос и хајдучија, у апотекама не би било лекова, у болницама санитетског материјала, у школама ни професора, ни деце. 

Власт нам поручује да има рецепт за економски опоравак Србије. Сад све зависи од спремности грађана да ћуте и да се припреме за аскетску трпњу. У наредном периоду биће смањене изнадпросечне плате, ПДВ „скаче“, и што је најболније, најављена су и велика отпуштања у јавном сектору. Ипак није све тако црно. Како каже један посланик из владајуће гарнитуре, данас више ниједно радно место није сигурно – ни у јавном, ни у приватном сектору, али не треба да брину они који су стручни. 

Предраг Прокопљевић

 

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: