ТУРСКИ ПРЕМИЈЕР ЕРДОГАН: КОСОВО ЈЕ ТУРСКА!?

RAMA ERDOGAN I TA I TAČIПремијер Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је офанзивнију политику своје происламске владе према Балкану. На скупу пред неколико десетина хиљада грађана Призрена и других градова Косова рекао да је Косово његова друга земља.  Турски премијер Ердоган отишао је предалеко у својој реторици, и то у време изборне кампање пред локалне косовске изборе. На тај начин, Ердоган је послао поруку да је Турска заштитник Косова и Албаније, као што и Албанија поручује да је заштитник Косова.

Турски премијер каже: „Драга браћо и пријатељи, имамо заједничку историју културе и цивилизације. Немојте заборавити, Турска је Косово и Косово је Турска. Ми смо толико блиски, тако да је и аутор турске химне Мехмет Акиф Ерсој са Косова, из Пећи“. Овакав турски експанзионизам веома је штетан по стабилност Косова и позицију српске заједнице. Не треба подсећати да је Турска била  прва држава која је признала Косово. У поплави националне и верске еуфорије албански премијер Еди Рама изјавио је да су грађани Косова и Турске, Албанци и Турци, братски народи који се ангажују на изградњи своје будућности. Турски премијер је дошао на Косово са делегацијом од 600 чланова, међу којима су већина министара Владе Турске, као и познати предузетници и представници јавног живота. Овакве изјаве нису у функцији мултикултуралности и заштите хришћанске вертикале на Косову, већ служе афирмисању исламистичког друштва који ће на Косову бити под патронатом Турске и њених верских структура.

Турске компаније граде Албанију и магистрале које повезују и спајају Косово и Албанију, а у свему томе учествује америчко-турска фирма „Енке Бехтел”. Турска намера је да ради на грађевинској  инфраструктури на Косову, енергетици и рударству. План је да у наредним годинама Турци буду концесионари косовских рудних потенцијала чије се резерве процењују најмање на око 500 милијарди долара. Турска жели да буде лидер на Балкану, да са својим великим тржиштем и производњом хране покрије простор Босне и Херцеговине, Албаније, али и Бугарске, Србије, посебно Косова. Линија БиХ-Санџак-Косово-Македонија-Албанија је природни национални интерес турског панисламизма, што отворено угрожава српске православне корене, пре свега на Косову и Метохији.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: