ВРУЋА ТЕМА: „ТОРЛАК“ (НИ)ЈЕ НА ПРОДАЈУ

TORLAK NIJE NA PRODAJUНаш народ каже: „Тамо где има дима има и ватре“. Српска јавност данима се већ бави дилемом да ли је Институт за виросологију, вакцине и серуме „Торлак“ у Београду продат швајцарском фармацеутском гиганту „Новартис“. Док се жута штампа сладила интригама, новинари портала „Телеграф.рс“ су потражили одговор на извору информација.

Директорка Института „Торлак“ је одговорила да нема сазнања да је Институт продат фирми „Новартис“, а представници швајцарске компаније „Новартис“ су одговорили да текстови који се појављују у српским медијима представљају спекулације које они не желе да коментаришу. Међутим, у одговору Новартисоваца „Телеграфу.рс“ нашла се и следећа реченица: „Новартис је компанија која транспарентно обавља своје послове, те у складу с тим, чим будемо имали нешто вредно објављивања, то ће сви знати“. Пи-ар менаџери ове гигантске фармако-компаније су очигледно бацили „удицу“ гладној јавности. У њиховом одговору ипак се назире некакво очекивање.

Када се већ бавимо овом темом, не би било згорег да покушамо да дамо одговор на два питања. Прво, зашто би „Новартис“ уопште био заинтересован да купи Институт „Торлак“? И, друго, одакле толико контроверзи око „Новартиса“?

У тексту „Реквијем за ‘Торлак’“  објављеном у недељнику „Печат“ бр.288 Мара Кнежевић Керн нам открива да је Институт „Торлак“: „…поседовао четири националне референтне лабораторије за дијагностику, од којих су три сертификоване од стране Светске здравствене организације, да се бавио производњом вакцина, серума и других имунобиолошких и дијагностичких препарата, вирусолошком, бактериолошком и имунолошко-алерголошком дијагностиком, снабдевањем домаћег тржишта вакцинама из обавезног програма имунизације, складиштењем дистрибуцијом вакцина – сертификат за Национално складиштење вакцина СЗО и УНИЦЕФ, 2009“. Пишући у прошлом времену аутрка текста нам преноси поруку да је с Институтом „Торлак“ свршена ствар. Будућност производње вакцина у Србији припада „Новартису“.

Историјат „Новартиса“ је, у ствари, историја заподноевропске фармаколошке индустрије. Медији нам откривају да је настао из злогласног немачког произвођача  „И.Г. Фабена“ познатог по производњи отрова Циклон-Б (цијанид гас који се користио у нацистичким логорима смрти). После Другог светског рата „И.Г. Фабен“ је подељен на делове у друге компаније. На пример, један део је прерастао у „Бајер“ који данас производи „Аспирин“. Између 1970. и 1996. године остатак  „Квадрапарит Картел“ се консолидовао као „Циба-Геиги АГ“, а затим касније у компанију „Сандоз“ једну од највећих фармацеутских компанија у свету, из које је настао „Новартис“.

Данас је „Новартис“ у групи поборника „Кодекса алиментаријуса“, тог злогласног белосветског „Закона о храни“ који популарише ГМО (генетски модификоване организме) у људској исхрани. Под „Кодексом“ више није потребно обележавати животиње које су генетски модификоване, сво поврће и воће ће бити изложено зрачењу,  као и различитим хормонима раста… Да не призивамо несрећу, али све некако изгледа да нам „Новартис“ озбиљно „дува за вратом“.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

One response to “ВРУЋА ТЕМА: „ТОРЛАК“ (НИ)ЈЕ НА ПРОДАЈУ”

  1. Nenad says :

    Što više ljudi se edukuje o farmaceutskim kompanijama, pre svega Novartisu biće bolje : http://flick.rs/2013/05/16/novartis-vakcine-da-vidimo-prvo-ko-je-stvari-novartis/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: