ЕКОНОМСКИ ПЕРИСКОП: КАКО ДО БОЉЕГ ЖИВОТА?

VRAĆANJE DUGAСве више грађана Србије дугује банакама. Можда се нађе и по неко ко живи од месечне плате, али такви, уколико нису „бизнисмени“ или менаџери обично једва састављају крај с крајем. Према информацијама портала НовиМагазин, износ недозвољеног минуса у банкама за само месец дана порастао је за  432,5 милиона динара. Током јула месеца 17.970 грађана је отворило нове текуће рачуне у банкама, а за то време је број рачуна који су у недозвољеном минусу порастао за 25.275. Тренутно у банкама има више од 4,55 милиона грђана који имају одобрен дозвољен минус. Дакле, грађанима је на располагању 46,59 милијарди динара које могу да подигну из банака, али које ће враћати с каматама. Управо се ту крије основни проблем. Кашњење у намиривању овог дуга је све веће, па је сада у недозвољеном минусу 290.395 текућих рачуна, због дуга од 4,24 милијарде динара.

Хтели ми то да признамо или не већина грађана Србије је приморана да живи на вересију. Статистика показује да само 87 хиљада грађана има плату већу од хиљаду евра месечно. Дакле, већина грађана Србије преживљава. Ко боље познаје дужничко стање нације од оних који су били у власти, а бавили су се пресипањем државних дугова „из шупљег у празно“?

Бивши гувернер Народне банке Србије и професор Економског факултета Универзитета у Београду др Дејан Шошкић каже: „Имамо лошу структуру бруто домаћег производа, сувише много услуга и увоза, премало производње и извоза, али и парадоксалан финансијски систем у коме имамо своју валуту и, формално, монетарни суверенитет, а у финансијским трансакцијама доминантно користимо туђу валуту. Привредни и финансијски систем изведени су из равнотеже и не представљају повољну основу за здрав и одржив привредни раст“.

Лек за обелелу српску економију познаје већина српских економиста. Знала је то и бивша власт, али нису предузели ништа да се ситуација промени. Како каже професор Шошкић: „Лек је у постепеном расту динарских, а смањивању еуризованих финансијских инструмената у систему и у пажљивим и интелигентним фискалним мерама у правцу постепене промене привредне структуре, у правцу разменљивог, конкурентног дела бруто домаћег производа, односно конкурентне индустрије и пољопривреде пре свега“.

Све ове мере немогуће је спровести без јачања институција система. Због тога је неопходно искорењивање корупције. Први „хируршки рез“ је већ направио вицепремијер Александар Вучић. Сада су на потезу правосудни органи, али и млади експет из Америке Лазар Крстић од кога нација очекује да покрене реформу јавног сектора и примени „чаробну формулу“ у лечењу посрнуле економије.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: