ФИНАНСИЈСКЕ РЕФОРМЕ: ЛАЗАР КРСТИЋ ЈЕ НА ПОТЕЗУ

MINISTAR FINANSIJAКандидат за министра финансија испред СНС Лазар Крстић у свом „глобалном плану“ суочиће се са мастодонтом у државној каси, пре свега са начином функционисања јавних предузећа која су одувек била под утицајем владајућих партија. Није тајна да су јавна предузећа до сада била „сервис“ партија на власти и извор државне корупције.  Извесно је да ће Крстић трпети велики отпор у борби против монополских  јавних предузећа које праве губитке или немају пуну конторолу финансија. Медији увелико типују ред потеза будућег министра финансија. Будући да је Крстић радио у консултантској компанији  „Мекинзи“, он зна да је планирање буџета стратегија, а њена контрола је својеврстан вид  државне тактике.

Крстић има само једну могућност, а то је да примени превентивни удар на начине функционисања  јавних предузећа. У супротном, за мање од шест месеци биће побеђен од моћних олигархија јавних предузећа. Кресање свих непотребних  трошкова државе је модел близак грчком. Ту пре свега мислимо на отпуштања вишка запослених, али и на оштру пореску политику која ће бити претешка за „обичан свет“.  Како доћи до пореских пријава и висине пореза за најмање 10.000 богатих у Србији са имовином и капиталом преко 100.000 евра? Доста проблема будућем министру финансија задаваће „сива економија“ и пут  легализације  новца који је сада изнад 30 одсто. На вештачки начин се одржавају поједини губитши или се „пресипа“ буџетски новац по „партијском кључу“. Највеће дотације треба да иду у аграрни сектор,  јер је он за Србију највиталнијни. На тржиште треба што више пласирати домаћу робу која би требала да буде конкурентна либерализованим производима из ЕУ.

Заједничка улагања или страни капитал у енергетику, телекомуникације, банкарство задире у стратегију националних интереса и  политичко-економских олигархија. Важно је да постоји спремност интеграције домаћег крупног и средњег капитала у садејству са страним инвестицијама. Кредитни рејтинг Србије се одржава кроз примену мера ММФ-а.  Дакле, потребни су оштрији резови у пореском систему, реформи ПИО, борби против корупције. Млади и амбициозни Лазар Крстић примениће знања и употребити везе из САД, али суштина је заштита националних  државних и економских интереса уз борбу за финансијску „дисциплину“,  пре свега државе и јавних предузећа. Потребно је за све ове мере нови друштвени договор, нека врста српског „Њу дила“ која би прожела комплетан систем, почев од  јавних предузећа, преко малих предузећа, све до моћних компанија. Потребно је постићи договор са послодавцима и синдикатима. Без тога нема суштинских промена.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: