ИСКРЕНО: ПЕНЗИОНЕРИ НИСУ БАЛАСТ ДРУШТВА

PENZIONERI NISU BALAST DRUŠTVAНедавно је министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила да новца за исплату пензија и плата за здравство, просвету, полицију има само до септембра. Ову изјаву демантовао је државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић који је саопштио да у буџету има 740 милиона евра и да нема разлога за панику. Истини на вољу, поменута сума није непресушна, тако да нови министар финансија чим седне у фотељу треба да засуче рукаве и спроведе у дело свој план опоравка државне касе. Пре свега, будући министар финансија ће морати да обезбеди редовну исплату плата и пензија, које су највећи издатак из буџета, али и да осмисли најбезболнији начин за отплату приспелих камата на кредите.

Да ли пензионери заиста представљају највећи баласт за државну касу? Можда се већина неће сагласити са одговором, али ипак ћемо га написати: НЕ ПРЕДСТАВЉАЈУ! Ево и зашто… Будимо искрени па признајмо да већина породица, без обзира да ли је чине чланови који раде или су незапослени, има вишеструку корист од својих пензионисаних родитеља, бака и дека, времешних рођака са села. Како то шаљиво примећује познати посленик српске културе Димитрије Војнов: „Замислимо само Србију у којој бака наплаћује чување унука и кување за целу породицу, дека наплаћује живот у његовом стану, а преци са села по тржишној цени шаљу храну фамилији у граду. Са преласком на тржишту економију унутар српских породица и тзв. проширених заједница испоставило би се да многим пензионерима ни не би била потребна државна пензија, боље би зарађивали када би тржишно наплаћивали своје услуге“.

Истовремено, не треба заборавити да су пензионери најревноснији у погледу плаћања комуналија, пореских обавеза и што је најзначајније склони су да користе производе домаће производње. Ако би анализирали детаљније улогу пензионера сигурно бисмо приметили политички утицај ПУПС-а као једне од кадровски најснажнијих странака на политичкој сцени Србије. Дакле, будућем министру финансија неће бити лако да изнивелише државне финансије. Програм који би предвидео резање социјалне потрошње, замрзавање плата и пензија или њихово смањење наишао би на велики отпор добро политички организованих пензионера. Можда је зато за почетак довољно укинути бенефицирани радни стаж, националне пензије и спречити све чешћу појаву да се прима и пензија и плата.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: