ОДБРАНА ПРОФЕСИЈЕ: ГЛУМЦИ „ДИГЛИ ГЛАС“

MORALNE VREDNOSTIЧувена сентенца нобеловца Иве Андрића да дођу времена када паметан заћути, будала проговори, а фукара се обогати, непрестано нас опомиње да су падови и успони вредносног система нормална појава у сваком друштву.  То наравно не значи да јавна полемика о паду моралних вредности нашег друштва не треба да буде једна од најважнијих тема, не због тога да би се докони колумнисти такмичили ко је виспренији у вербалној акробатици, већ да би својим написима утицали да свако од нас стави прст на чело и запита се колико сам заиста учинио да се морал  побољша? Није фраза рећи да ће до видљивих резултата доћи тек онда када свако од нас почне, ако то већ није чинио раније, да се понаша у складу са својом савешћу.

У прошлонедељном издању дневног листа „Вечерње новости“ историчар Чедомир Антић нас подсећа да су за историју људског рода карактеристична циклична смењивања система вредности, почев од времена великих уверења, вере и идеала, па све до опадања и сваковрсне декаденције. „Ми данас живимо у добу великог технолошког и привредног успона, али ово су и времена моралног опадања. Србија је, поред свих тешкоћа, недоумица и пораза, несумњиво део западног света. Тај наш свет загазио је у дубоку декаденцију. Временом, доћи ће до обнове, али питање је шта ће до тада од свих нас остати“, пита се Антић.

Истини на вољу, још увек постоје организоване групе људи које имају храбрости да се одупру диктату моћника, лошем укусу, паду морала. Примера ради, свој поштен однос према послу и према смењеном колеги, директору Народног позоришта у Приштини Ненаду Тодоровићу показао је ансамбл овог позоришта са седиштем у Косовској Митровици. „Ми, глумци Народног позоришта из Приштине, више смо него огорчени и запрепашћени оваквом одлуком Министарства културе. У тренутку када увелико радимо на новој представи у Тодоровићевој режији, борећи се истовремено и за опстанак куће – стигао је велики ударац и потрес за све нас! Човек који је наше позориште дигао из мртвих и има безрезерву подршку свих радника, не заслужује да буде смењен. Заједно с њим прошли смо све, радили у немогућим условима и бићемо уз њега до краја. Иако смо од Министарства за ову годину добили само 250 хиљада динара за програме, успели смо да изађемо са две премијере и почели рад на трећој. Ми јесмо позориште без зграде и без пара, али смо људи са великим срце. Овим чином остали смо без лидера и није нам јасно коме је то од користи. Нама није. Кога занима мишљење глумаца? Министарство за културу, свакако не“.

Ово јавно обраћање глумаца нам показује да има храбрих и паметних људи који су способни да „дигну глас“.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: