РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ: РАТ ПОЛИТИЧКИМ АНКЕТАМА

VLADAJUĆI TROJACГрађани Србије „памте” обећања политичара, министара и лидера партија  само ако су везана за  реални живот .Политика је такав „занат“ који  у себи садржи и потребу  повременог лагања или благе обмане. Међутим, када  министри и лидери партија  обилато корсите „обмане“ онда код грађана то изазива неповерење, неретко и потпуну одбојност.Најбољи  лек за политичаре је да што мање обећавају оно што не могу да реализују.Живимо у временима када се све бележи и „депонује“ као писани или дигитални видео запис.Када дође време прозивке или полагања рачуна корсити се документација за проверу министара у влади и страначких првака.

Зато је за странке у власти веома опасно када се министри опусте,постану  бахати,недодирљиви и корсите медије за манипулацију јавности, хвалисање или отворено лагање. Тада партије у власти губе углед. А ако уз свето министре или посланике начну разни скандали, афере, кривична и прекршајна  дела или неморално понашање, онда једино што могу да очекују јесте да ће изгубити поверење својих партијских колега и неминовно доживети политички крах. Управо због тога, познати сајт „Истиномер“ је анализирао да више  од 60 одсто изјава министара  у првих годину дана рада владе заслужује негативну оцену.  Анализа овог сајта који може бити и субјективан,  али и медијски реалан указује да се  најниже на скали нашао министар Милутин Мркоњић,  а да је најбоље  позициониран потпредседник Расим Љајић.Ако је веровати „Истиномеру“, на скали од минус 10 до плус 10, премијер Дачић има индекс -3,33,  што значи да има већи број негативно оцењених изјава, док је потпредседеник владе Вучић на позицији -2,38.Лидери највећих странака, Вучић, Дачић и Динкић били су најекспониранији у јавности и они имају и највише оцењених изјава.

Док се размишља да УРС напусти владу  или буде искључен, дотле по „Истиномеру“  Динкић, за разлику од друге двојице, има позитиван индекс 1,43.  Где је онда проблем? Евидентно је да на економском плану  грађани имају много разлога да замере влади Ивице Дачића  и ресорних министара који покривају финансије и економију, односно привреду. Нема сумње да ћемо ускоро сазнати да ли су мотиви политички,радно-функционални или је реч о дубљим сукобима у влади. Једно је сигурно, министри у влади су давали многа обећана без покрића и то јавност оцењује.Понекад, из искључиво партијских интереса долази и до оштре борбе странака у власти, што је довољан разлог за смену министара у влади.

Занимљиво је да су многи медији позитивно оценили ангажман првог потпредседника владе Александра Вучића, где јепо  анекатама заузео  убедљиво прво место по  угледу и поверењу. Став „Истиномера“ је нешто другачији, јер даје убедљиву предност министру Млађану Динкићу. Да ли је уопште могуће веровати резултатима политичких анкета?

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: