КОРУПЦИЈА: ЗДРАВЉЕ ИМА/НЕМА ЦЕНУ?

KORUPCIJA U ZDRAVSTVUKaда вас лекар прими незаинтересовано, просто, одашиљући невербалну поруку да нема ништа од квалитетног прегледа док му не дарујете дискретно нешто вредније или док не пронађете начин да му дотурите новац, није тешко да схватите да сте жртва корупције у здравству. Пацијенти се често жале да им лекари у државним установама препоручују да наставе лечење код њихових колега у приватној пракси или им „преписују“ лекове одређене фармацеутске компаније. Колико је здравство у Србији пало на ниске граде говори нам искуство многобројних пацијената који су у замену за скупу операцију обећали да ће запослити хирурговог сина или ћерку, „средити“ грађевинску дозволу или му завршити изградњу викендице.

Ипак, све набројано је обична дечија игра спрам кривичног дела несавесног лечења. Догађа се да лекар пропише веће дозе лекова него што је то потребно, или их прописује дуже него што би пацијент требао да их пије, а све то да би одређена фармацеутска компанија у договору са њим зарадила више новца. Због свега наведеног Министарство здравља је подржало пројекат удружења грађана „Србија у покрету“, којим је предвиђено да грађани путем СМС порука пријављују случајеве корупције у здравству. Многи пацијенти су „загрејали“ типке својих мобилних телефона и први резултати се већ назиру. На републичком нивоу ово удружење грађана је до сада поднело против несавесних лекара 32 кривичне пријаве, а истим темпом ће наставити и даље. Наравно, уколико се несавесни здравствени радници неопамете, па престану да „рекетирају“ пацијенте. Занимљиво је да су представници „Србије у покрету“ до сада примали само веродостојне пријаве. Дешавало им се да се грађани пожале на лошу организацију рада здравствених служби, што није у директној вези са корупцијом, али ниједна пријава није била неоснована. Тако мисле пацијенти и активисти из поменутог удружења грађана, али не и сви лекари.

Координатор невладине организације „Доктори против корупције“ др Драшко Карађиновић за портал немачких новина „Дојче веле“ (DW) каже: „Тражити да се против системске корупције боре грађани преко СМС порука је комично, а на неки начин и цинично. Јер, требало би подсетити, истог дана када је министарка здравља дала подршку том бесмисленом пројекту, отворила се афера лажираних јавних набавки у које је умешан врх Министарства здравља у вези куповине рентген опреме. И уместо да министарка у свом министарству заведе ред, санкционише одговорне, и њено најближе окружење, она тражи од грађана да СМС порукама пријављују здравствене раднике, који су можда пацијенту тражили 50 или 100 евра. То показује потпуни недостатак воље за борбу против корупције у врху Министарства здравља“.

Сваки школарац који прочита изјаву уваженог др Драшка Карађиновића схватиће да је у питању класична замена теза. Што би рекао Вук Драшковић„don’t mix grandmothers and frogs“ (дослован превод: не мешај бабе и жабе). Нема сумње да ће „на тапету“ предстојеће реконструкције Владе Србије бити и рад министарке здравља, али то не умањује несавестан рад оних који су се обавезали Хипокрaтовом заклетвом. Дакле, мобилне у руке и пријављујте несавесне лекаре на телефон 061/24-444-24.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: