ВЛАДОТРЕС: ПРОВЕТРАВАЊЕ „УСТАЈАЛИХ“ КАДРОВА

REKONSTRUKCIJA VLADEКабинет Ивице Дачића трајаће још најмање  девет месеци, до годину дана, односно,  до  одлуке о добијању датума за почетак преговора за пријем у Европску унију. Западни савезници подржавају Александра Вучића и Ивицу Дачића, што значи да прича у вези са изборима неће још неко време бити актуелна. Реконструкција владе је нова политичка конструкција, која би требало да  „допуни“, односно имплементира у акциони план владе Бриселски споразум и све процесе које Србија треба да реализује до почетка 2014. године.Реконструкција владе полази од политичких премиса владајуће коалиције, тј. јасно зацртане државне политике ка Европској унији.

Политички „вишак“ у влади могу бити све оне партије које се не уклапају у „рам“  Вучића и Дачића. Истовремено, реконструција владе представља и својеврсно „проветравање“ кадрова, уз појачање политичке динамике у склопу реал-политичких околности. Нема сумње да ће из Владе Србије изаћи сви они који на било који начин нарушавају компетенције владајућих партија.

Уједињени региони Србије су најбенигнији у „проветравању“ владе, јер не представљају „гранични случај“ за посланичку већину,нити су пресудни за будућност владе. То, наравно, не значи да ће Млађан Динкић и његова партијска елита отићи из владе „савијеног репа“. У оваквој ситуацији треба очекивати да су Динкићеви политички „апетити“ порасли, али да то СНС и СПС неће моћи тако лако да „сваре“. Било како било, реконструисана влада суочиће се наредних месеци са низом крупних питања и проблема који су од животне важности за грађане Србије.Пре свега, треба очекивати да ће доћи до додатног сиромашења грађана,  до повећања стопе незапослености и корупције. Инвестиције како домаћег, тако и страног капитала неће порасти, а створиће се и додатни проблеми у јавном сектору.

Поред тога, Влада Србије је опхрвана веома тешким дијалогом са Србима који живе на северу Косова, али и са свим обавезама које треба испунити по Бриселском споразуму. Ако се ту  дода и најављено поскупљење струје која се уграђује у цене производа, али и инфлацију, јасно је да је влада Ивице Дачића на тешким мукама. Уколико ЕУ и/или ММФ не притекну у помоћ Србији и не пруже јој подршку око покретањапривреде, уз додатну инвестициону „инфузију“, садашња влада ће  се почетком 2014. године наћи  пред тешким изазовима опстанка.Поред тога, влада Ивице Дачића мора и да прегура „дечије болести“ левичарења и облика међусобних конфронтација на бази заштите политичке олигархије на власти.Данас је Србија на тешком испиту. Уколико политичко вођство буде изнад парцијалних интереса партија на власти, постоје шансе да им грађани и надаље поклањају своје поверење.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: