ВОДИЧ У ЕУ: ДЕОНИЦА КРОЗ МРАЧНИ ТУНЕЛ

КАРИКАТУРА: Никола Драгаш

КАРИКАТУРА: Никола Драгаш

Почев од доласка на власт Демократске опозиције Србије, па све до данас када земљом управљају они политичари који су „демократску опцију“ у то време силно критиковали због шуровања са „непријатељима са запада“, на српској политичкој сцени заједнички именитељ за све је постао управо брижљив однос према домаћим задацима које им у већем или мањем обиму постављају Сједињене америчке Државе и Европска унија. Најновији домаћи задатак донео је недавно у Београд комесар за проширење Штефан Филе. Европски комесар је донео подсетник шта Влада Србије треба под хитно да уради. Како „Блиц“ преноси, на првом месту је, подвучено као за школарце, одређивање преговарача, а у закључку стоји упозорење: „Немојте бити у заблуди да процес зависи од Брисела. Зависи од Србије“.

Сличну поруку, додуше, мало умеренију и са већег одстојања послао је нашој власти генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен: „Позиција НАТО је таква да су наша врата отворена под условом, наравно, да земље заинтересоване за придруживање испуњавају услове и критеријуме. Србија зна шта би требало да уради – да уради домаћи задатак, да изведе неопходне реформе код куће. Наша врата се не отварају аутоматски, морате да покажете вашу добру вољу. Кратак одговор за Србију је – ми смо спремни кад сте ви спремни“.

И тако се Србији на све стране отварају „врата спаса“. До тих врата води пут који је трновит, препун захтева, тешких услова, оштрих критеријума, претешких домаћих задатака. И то није све… Тренутно се налазимо у делу пута који пролази кроз мрачни тунел урушене привреде, нарасле корупције, девастиране културе и катастрофалног наталитета. Наше друштво као у сатири неког савременог Домановића избезумљено хрли за имагинарним путоказима које и поред најбољег вида у мрачном тунелу не можемо да приметимо. Можда ће нам у нашем тумарању ка ЕУ помоћи нова саветница за европске интеграције Ивице Дачића, која је право из Санадеровог кабинета ускочила у тим нашег амбициозног премијера. Ко зна, у мрачном тунелу су и немогуће ствари могуће!

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: