ДЕКЛАРАЦИЈА: БУНДЕСТАГ БОГА НЕ МОЛИ

TRNOVITA ZASTAVA EUСви који су очекивали да ће Бундестаг подлећи дипломатској акробатици званичног Београда и пристати на хитно одређивање датума за отпочињање приступних преговора Србије са ЕУ могу себе да сматрају идеалистима. Наиме, Немачке парламентарце за непуна три месеца очекују савезни избори. Тешка економска ситуација, незапосленост и  проблеми са емигрантима oчигледно је довољно за све веће и веће незадовољство немачког становништва. Будући да немачком бирачком телу није све потаман, можемо лаконски закључити да им Србија није ни мало потребна у Европској унији. Због свега тога, у недавно усвојеној Декларацији Бундестага се каже да ће прва приступна конференција између Србије и ЕУ бити одржана у јануару 2014. године, и то тек када Европски савет установи и потврди „потпуно и трајно спровођење преузетих обавеза“, које проистичу из споразума Београда и Приштине. Дакле, наставља се јурњава „излуделе“ Србије за штапом и шаргарепом.

Да Немци више верују делима него речима и нечитким потписима српских и шиптарских званичника, показује и став да ће једино ценити напредак у спровођењу „Бриселског споразума“, уколико их непрекидно проверава и својим извештајима верификује Европска комисија. Тако ће нас еврократе контролисати све до краја новембра 2013. године. Узалуд је била сва досадашња дипломатска умешност премијера Ивице Дачића и вицепремијера Александра Вучића. Очигледно је да нас Немачка, као водећа европска земља, неће примити у „високо друштво“ уколико се сасвим не одрекнемо Косова и Метохије. То су нам недвосмислено поручили и у Декларацији Бундестага са циљем да се постигне „правно обавезујући споразум“ који треба да обезбеди да Србија и Косово, као пуноправне чланице, на основу ЕУ-аката, „независно заједнички могу да користе своја права и обавезе“.

Уколико у том мучном процесу отирања сопствене државности Србија поклекне, Декларација Бундестага јој гарантује да ће приступни преговори бити обустављени. Колико је Бундестаг осион у свом диктирању надмоћи над Републиком Србијом најбоље нам показује део текста Декларације који уцењивачки тражи да  приступни споразум са Србијом буде окончан тек „када надлежне српске власти и судови учине све што је у њиховој моћи да у процесу у духу правне државе у потпуности расветле напад на Немачку амбасаду (2008. године) и нападаче и посебно оне који су вукли конце те акције правоснажно осуди“. Поред тога, српска власт је условљена и омогућавањем отварања моста на Ибру, стварањем косовско-српског савеза општина, као и омогућавању косовској пограничној полицији и царинским службеницима да на северу Косова имају копнени прилаз до граничних пунктова. И после свега, остаје нам да се питамо због чега су вођени сви преговори између Београда и Приштине, зашто је уложено толико труда да се косовски Срби обуздају да не учине нешто непромишљено, када нам је наметнуто да ће Берлин да „коси“, а званични Београд „воду да носи“?

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: