СРАМОТА: МИНИСТАР ПАО НА ТЕСТОВИМА

MINISTAR OBRADOVIĆДомаћа јавност је увелико огуглала на разноразне афере. Међутим, када нека афера скрене пажњу навикле јавности на сваковрсни неморал, онда то значи да је причинила велику штету у друштву. Афера „Тест“ управо има репутацију велике друштвене штеточине. Мали матуранти су без потребе били излагани стресу припремања и полагања тестова из математике и српског језика, а њихови родитељи су беспотребно улагали новац у њихове припреме. Лоповлук је довео до тога да се ништа од онога што су урадили на тестовима неће рачунати за даље школовање. За место у школској клупи престижних гимназија и стручних школа ученици ће се борити под једнаким условима, без обзира да ли су завршили неку „строгу“ школу или ону која је штанцовала „вуковце“.

Истини на вољу, полиција јесте добро урадила свој посао и пронашла виновнике афере, али то не значи да су сви актери у припреми полагања тестова били на висини свог задатка. Како медији преносе, Министарство просвете је од самог почетка прилично неозбиљно приступило сарадњи са полицијом. Уписна комисија Министарства занемарила је бројне пријаве супервизорке Марије Поповић која је ученике ОШ „Светозар Марковић“ усред полагања теста из српског ухватила са цедуљом на којој су била исписана решења за све задатке. Након што уписна комисија није одговарала на пријаве професорке Поповић, она се обратила редакцији „Блица“. Када је ова чињеница угледала светлост дана, проф. др Жарко Обрадовић је, уместо да ослободи министарску фотељу, професорку Поповић оптужио да је прво требало да се обрати њему, а не медијима.

Колико ова афера кошта родитеље тешко је израчунати. За индивидуално припремање ђака професори с искуством су наплаћивали двочас десет евра, док је у мањим местима двочас коштао око осам евра. У образовним центрима, где је припремну тромесечну наставу похађало до десет полазника, два двочаса недељно за сваки од предмета који се полажу на малој матури коштали су око 120 евра. Било је, наравно, и групних припрема ђака где је 50 часова коштало 150 евра по предмету. И све то, на жалост, узалуд!

Све је испало узалуд и за све оне просечне и лоше ђаке, без радних навика који нису сигурни у своје знање, и са лошим школским успехом. Уместо да су кажњени за своју лењост, родитељи су покушали да их награде куповином „испод руке“ решења свих задатака у тестовима.  Када је откривено њихово непочинство профитирали су они одликаши и „вуковци“ који ће до најпрестижнијих средњошколских клупа доћи „благим“ критеријумима у основним школама које су завршили.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: