ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ: ЗАЈЕЧАРЦИ НЕЋЕ ДИНКИЋА

ZAJEČARSKE PROMENEКада се власт осваjа, било на локалном или републичком нивоу, партије делују као „ослободици“, уз  велика обећања  својим  бирачима. Када се власт губи онда  поражени  криве победнике за вербално или физичко насиље, негативну кампњу и хајку на такмаце. Власт у Србији се губи или добија као чин личног подухвата, а не као нормални  демократски поступак такмичења странака, програма и  људи. Губитак  власти  је и страх од политичког прогона или кривичног  гоњења, од губитка егзистенције и пада  утицаја код грађана.  Локални  избори који су били у Земуну, Косјерићу и Зајечару носили су у себи елеменете правог „политичког рата“ са примесом физичког насиља. 

Туче и тешке речи само су одраз да је  власт без обзира да ли је локална, градска, покрајинска или републичка нешто што се третира као  борба на „живот и смрт“. Зашто? Пре свега због губитка егзистенције странчаких кадрова, пада утицаја партија и лидера, али и због прикривања или разоткривања облика корупције, афера, злоупотребе власти, непотизма или неморалног понашања.  Локални избори у  Зајечару показали су као и у Земуну и Косјерићу високи рејтинг и политички добитак  коалиције око СНС,  пад утицаја УРС-а и личне власти функционера УРС-а и лидера „Живим за крајину“ Бошка Ничића. Овај локални функционер УРС-а се прилично „успавао“. Током избора имао је наду да ће га Млађан Динкић и лична процена популарности задржати у седлу градоначелника. Избори су показали да грађани Зајечара хоће промене, нове људе и озбиљност у   вршењу власти. Свака власт је кварљива.  Логика власти у Србији је да што је имаш више, мање си лично  одговоран. Тада властодршци улазе у неку врсту отуђености, што често доводи и до корупције. 

Политичка коалиција УРС се сваким даном „топи“ и то указује да је и концепт ове партије неусклађен са реалним захтевима грађана. Резултат СНС носи  у себи снагу промена не само политике, већ и стила  владања. Ако СНС промени стил политике и политичких манира људи на власти, грађани ће јој давати подршку. Али грађани знају да буду и оштре судије. Политичке и управљачке фотеље  нису тако „меке“ и  удобне како се мисли на почетку сваке власти. Власт у Зајечару биће подељена између СНС и СПС-а са пуно тешких проблема. Одлазећи Бошко Ничић биће пред великим проблемима због свега оног што је урадио у току  своје владавине, а лидер УРС-а  Млађан Динкић је доживео пад важног центра свог политичког концепта. 

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: