ДОМАЋА ТРГОВИНА: СТРАНА, ПРЕСКУПА, ФУШ РОБА

PUNA KORPAВеровали или не, али на рафовима пола трговинских ланаца у Србији налази се само 30 одсто српских производа. Све остало је увезено, углавном из Хрватске и Словеније. Како је то могуће када су се приликом уласка на наше држиште „Агрокор“ и „Меркатор“ обавезали да ће имати барем 51 одсто српске робе? Они који су најупућенији у ову проблематику апелују на јавност да се страни трговински ланци из региона који послују у Србији понашају монополистички, односно искључиво на основу картелског договора. Председник Националне организације потрошача (НОПС) Горан Поповић за дневни лист „Инсајдер“ каже: „Прво вам траже 3000 евра само да уђете на листу, па онда плаћате место на рафу, а на крају још они касне у плаћању испоручене робе“.

Када „Агрокор“ преузме словеначки „Меркатор“ последице тог „укрупњавања“ тржишта осетиће и потрошачи у Србији. Другим речима, конкуренција ће бити још мања, а цене још више. Да подсетимо, власник трговинског ланца „Агрокор“ је један од најбогатијих и најутицајнијих хрватских тајкуна Ивица Тодорић. Одрастао је и школовао се у Загребу, где је и дипломирао на Економском факултету. Још у време Титове Југославије (1976. године) покренуо је приватну производњу и трговину цвећем. У само неколико година проширио је послове по читавој Југославији и постао тржишни лидер. Још средином осамдесетих година увозио је и извозио житарице, воће и поврће. Аквизицијом и успешним развојем компанија за прераду пољопривредних производа, производњу хране и малопродају, „Агрокор“ израста у једну од водећих компанија у региону. Концерн данас чине произвођачи хране и пића, као и ланац малопродаје.

Истини на вољу, Тодорићеве амбиције су да у Србији направи тржишну револуцију куповином Мишковићеве „Делте“. Он је и признао за словеначки лист „Финанс“ да би с том куповином добио српско тржиште и постао у пословном смислу превелик. За сада ипак постоји колика-толика конкуренција. По речима професора Љубодрага Савића са Економског факултета Универзитета у Београду, у рукама два трговинска ланца ускоро ће бити „и нож и погача“. На недостатак домаћих производа утиче и свеукупна економска ситуација, тј. смањење производње, што је плодно тло за стварање картела. Управо то је главни разлог зашто ћемо, како каже професор Савић за „Инсајдер“, куповати „фуш робу“ по папреним ценама.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: