КРИЗА РАЂАЊА: МЛАДИ И „ПРАКТИЧНА ПОЛИТИКА“

NATALITETНедавно jе на једном политичком митингу пријатељ поверио пријатељу да је одлучио да се бави „практичном политиком“. Уместо да слуша слаткоречиве говоре страначких функционера, он је своје вољне, емоционалне и интелектуалне потенцијале ангажовао у трагање за „припрадницом лепшег пола“ која са њим дели иста политичка уверења, и то искључиво да би засновао породицу и порадио на подизању наталитета. Колико је његова одлука исправна доказује нам и неуспео брак заменика председника СРС који је спаковао кофере и напустио супругу актуелну председницу Општинског одбора Нове Србије у једној београдској општини. Да ли ова прича из наше свакодневице има своје оправдање? Рекли бисмо свакако да има, јер „криза наталитета“ опасно потреса Србију.

Стручњаци кажу да је разлог формирања породице у касним двадесетим, односно тридесетим годинама живота, пре свега лоша социјална политика државе, дуго школовање, тешко долажење до радног места, али и нешто што би се народски речено могло назвати размаженост младих људи, тј. избегавање обавеза, брачних компромиса и „жртвовања“ за партнера. Како каже социлог Ана Живанчевић Марић за „Вечерње новости“, млади су данас финансијски нејаки и брачни живот одлажу до крајњих граница. А не тако давно просечни младенци су имали око 25 година, док данас њихове вршњаке сматрамо децом. Правило је да већ седокоси родитељи који у брак уђу у тридесетим, породицу ограниче на једно дете. Родитељи одрасле деце, због беспарице, често им не пружају довољан стимуланс за осамостаљивање и заснивање сопствене заједнице.

Зато смо данас у прилици да се суочимо са драматичним податком да од 7,2 милиона грађана, чак 2,9 милиона старије је од 50 година. Колику ће штету „бела куга“ причинити Србији „на сва звона“ обелодањују забринути демографи. Како кажу, тек ћемо искусити најтеже последице, јер само по основу природног прираштаја, годишње губимо између 35.000 и 40.000 грађана. Дакле, огромном брзином нам нестају читави градови! И због тога је страначки активиста са почетка текста потпуно у праву. Јер, ако се овакав тренд настави, слаткоречиви политичари неће сутра имати коме да држе говоре.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: