ЗА КОСОВСКУ ДИЛЕМУ: РЕФЕРЕНДУМ НАЈБОЉИ ЛЕК

PUTOKAZIРеферендум је најбољи облик дефинисања народне и грађанске воље. Путем референдума треба тачно да се дефинише национални циљ, а не само политичка одлука постигнута у Бриселу, која је потврђена ставом владе и парламента. Све досадашње владе у Србији почев од 2000. године имале су као окосницу политичког деловања пут ка ЕУ, али и уравнотежени став у решавању статуса Косова и Метохије. Србија се, на жалост, много више бавила Трибуналом у Хагу него Косовом. Пропуштене су опције поделе Косова, јет то није био предмет Резолуције 1244 СБ УН. Косово је стављено “у руке” УНМИК-а и КФОР-а (читај: НАТО), уз слабу државну политику Србије.

Након признања Косова од стране већег дела ЕУ и САД Србија је проблем Косова пребацила са Савета безбедности Уједињених нација на Европску унију (ЕУЛЕКС), уз безбедоносну функцију НАТО. На тај начин Косово је препуштено Бриселу и Вашингтону, а Србији је остало да се прилагођава реал-политичким принципима између силе и интереса, често супротно Уставу Србије из 2006. године. На делу је реал-политика која је дефинисана у Бриселу парафирањем споразума званичног Београда и Приштине.

Држава Србија, али и Срби на северу Косова налазе се пред огромном дилемом. Да ли заиграти на карту спровођења споразума, уз неизвесност оптерећену додатним притисцима који могу изродити нове уступке или одбити споразум, уз реалне конфликте и пад Владе Србије, што може отежати положај Срба на Косову? Обе опције нису повољне за Србију. Шта изабрати како би штета била што мања? Управо због тога референдум са једним национално одговорним питањем може одредити будућност Србије, али и Срба на Косову у наредних десет година. Влада и парламент треба да потврде снагу и тежину одлуке и политике коју воде. Народни глас јачи је од сваког политичког става и интереса партија и вођа. Сада је најважније да сами себи не будемо највећи противници.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: